Molesztálási botrány a keresztény valóságshow-ban

Jim Bob & Michelle Duggar Of TLC's "19 Kids
and Counting" Book Signing GettyImageRank2
WASHINGTON - SEPTEMBER 17: Michelle Duggar and Jim Bob Duggar, stars of The Learning Channel TV show "19 Kids and Counting," pose for a picture with a fan while signing copies of their book at the Values Voter Summit on September 17, 2010 in Washington, DC. The annual summit drew nearly two thousand people to advocate for conservative causes. Brendan Hoffman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megszűnik a keresztény értékek zászlóvivőjeként számon tartott ultrakonzervatív, 19 gyerekes Duggar család valóságshow-ja az Egyesült Államokban, miután a pár legidősebb fia bevallotta, hogy szexuálisan zaklatta saját húgait.
Vágólapra másolva!

A Duggar család Arkansas államban él egy nagy házban, és a Bibliában foglalt életmód követését, ennek részeként pedig például a házasság előtti nemi élettől való tartózkodást hirdeti. A botrány májusban robbant ki, amikor

a jelenleg 27 éves Josh beismerte, hogy 12 évvel korábban többször fogdosta, molesztálta négy húgát és azok bébiszitterét.

A lelepleződés után a férfi közleményt adott ki, amelyben elnézést kért, amiért "elfogadhatatlanul" viselkedett, valamint az áldozatok és Jézus Krisztus megbocsátását kérte. Ezenfelül feladta a Family Research Council konzervatív keresztény civil szervezetben aktivistaként végzett munkáját.

Levették a műsorról

A történtek miatt a TLC tévécsatorna már május végén úgy döntött, leveszi műsoráról a valóságshow korábbi epizódjainak ismétlését. A botrány kirobbanása idején ért véget a család életét bemutató műsor második évada, és a csatorna csütörtökön bejelentette, hogy végleg beszünteti a sorozatot.

Emellett a TLC az áldozatokkal foglalkozó két szervezettel együtt a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekről készít oktatófilmet, és ehhez kapcsolódóan egyórás dokumentumfilmet sugároz, amelyben a szexuális zaklatás áldozatait – köztük a Duggar család két nőtagját – is megszólaltatják.

A csatorna levette a show-t a műsoráról Forrás: AFP/Brendan Hoffman

Az apa halálbüntetést akart

Gyermekvédelemmel foglalkozó ügyvédek a botrány kapcsán azzal vádolták a szülőket, Jim Bob és Michelle Duggart, hogy megpróbálták elbagatellizálni azt, hogy a fiú molesztálta a négy húgát – köztük egy tíz év alatti kislányt.

A Duggar család feje, aki 2002-ben indult az arkansasi szenátori szék megszerzéséért, kampányában azt mondta, hogy a nőkkel szembeni erőszakot és a vérfertőzést halállal kellene büntetni.

Néhány hónapja az ultrakonzervatív, keresztény értékeket valló család homofób megnyilvánulásai okoztak felháborodást az Egyesült Államokban,

és petíciókban követelték a műsor megszüntetését.