Négy emberrel végzett Amerikában a muszlim ketrecharcos

Tennessee
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI tagjai helyszínelnek az amerikai fegyveres erők toborzóirodájánál a Tennessee állambeli Chattanoogában 2015. július 16-án, miután egy fegyveres rálőtt az irodára. A két helyszínen elkövetett támadásban három ember életét vesztette és hárman megsebesültek. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy kapcsolatban állt-e iszlamista terrorcsoportokkal az a kuvaiti származású amerikai férfi, aki csütörtökön megtámadott két katonai létesítményt, és agyonlőtt négy tengerészgyalogost Tennessee államban. A nyomozást vezető Szövetségi Nyomozó Iroda ugyanakkor azt is közölte, hogy még nem tárták fel a támadások indítékát, és egyelőre korai lenne találgatásokba bocsátkozni ezzel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai médiának név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint egyelőre nem találtak terrorizmusra utaló jelet, és az elkövető, a kiérkező rendőrök által agyonlőtt 24 éves Muhammad Youssef Abdulazeez nem állt a szövetségi hatóságok megfigyelése alatt terrorgyanú miatt.

Az amerikai nemzeti terrorellenes központ szintén arról számolt be, hogy eddigi információi szerint

nem terrorcselekmény történt, és egyetlen terrorcsoport sem vállalta magára a támadást.

Hírszerzési tisztségviselők mindazonáltal szoros figyelemmel követik a nyomozást – közölte a központ.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI tagjai helyszínelnek az amerikai fegyveres erők toborzóirodájánál a Tennessee állambeli Chattanoogában Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Már vizsgálódott az FBI

A The New York Times napilap a honlapján arról számolt be, hogy forrásai szerint évekkel ezelőtt az elkövető édesapja után vizsgálódott az FBI egy külföldi terrorszervezettel való feltételezett kapcsolata miatt. Ugyanakkor a név nélkül nyilatkozó források azt is hangsúlyozták, hogy az édesapát végül levették a terrorgyanú miatt megfigyelés alatt tartottak listájáról.

25-30 sorozatot adott le

Abdulazeez az amerikai fegyveres erők helyi toborzóirodájára, valamint egy, a haditengerészet tartalékosainak fenntartott központra támadt rá a Tennessee állambeli Chattanooga városában csütörtök délután. Az első lövöldözés a toborzóirodánál történt, a bejáratára a támadó az autójából

25-30 sorozatot adott le egy automata fegyverrel, és egy tengerészgyalogost megsebesített.

Ezután a mintegy 12 kilométerre lévő tartalékosközponthoz hajtott, ahol négy tengerészgyalogost megölt, és egy további katonát, valamint egy rendőrt is megsebesített. A támadóval végül tűzharcban végeztek a kiérkező rendőrök.

Egy anya virágot hoz a szörnyű támadás helyszínéhez Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Vizsgálódnak

A támadások utáni első hivatalos sajtótájékoztatón Bill Killian szövetségi ügyész közölte, hogy a hatóságok

mindaddig terrorcselekményként kezelik a történteket, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik.

Ugyanakkor Ed Reinhold, az FBI ügynöke azonnal leszögezte, hogy minden eshetőséget vizsgálnak, és egyelőre nem tudják, hogy akár belföldi, akár nemzetközi terrorcselekményről vagy „szimplán egy bűncselekményről” van szó.

Loretta Lynch igazságügyi miniszter helyi idő szerint csütörtök este azt közölte, hogy az FBI „nemzetbiztonsági ügyben” nyomoz a „szörnyű támadással” kapcsolatban.

Obama megrendült

Barack Obama elnök „szívszorító” támadásról beszélt, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Azt ígérte, hogy az ügyben eljáró hatóságok a lehető leghamarabb válaszokat adnak majd a lövöldözéssel kapcsolatban.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter arról számolt be, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket egyes szövetségi létesítményekben, és együttműködnek a nyomozóhatósággal.

Az The Washington Post napilap értesülései szerint a támadó Kuvaitban született, de még csecsemőkorában, az öbölháború idején érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy középosztálybeli, konzervatív muszlim családban nőtt fel Chattanooga egy kertvárosi részén. A városban járt középiskolába is, ahol birkózott, majd

később rövid ideig ketrecharccal foglalkozott versenyszerűen.

2012-ben a Tennessee-i Egyetemen végzett villamosmérnökként.

Az élet rövid és keserű

A Washington Post szerint Abdulazeez azt írta középiskolai tablójába: „Az én nevem nemzetbiztonsági figyelmeztetéseket okoz. A tiéd?” A New York Times pedig arról számolt be, hogy blogján gyakran posztolt muszlim vallásáról, hétfőn pedig azt írta: „az élet rövid és keserű”, a muszlimoknak pedig „át kell adniuk magukat Allahnak”.

Sajtóbeszámolók szerint egykori középiskolai osztálytársai népszerű, társaságkedvelő embernek ismerték. Szomszédai pedig kedves, rendes, átlagos amerikai fiatalnak írták le, akire az egyetlen panaszuk az volt, hogy néha figyelmetlenül és gyorsan vezetett. Médiajelentések szerint áprilisban a helyi rendőrség előállította, amiért marihuána hatása alatt vezetett – ez volt az egyetlen korábbi törvénysértése.