Nem engedték ki Ukrajnából Mihajlo Lanyot

Vágólapra másolva!
Az ukrán határőrök pénteken nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi, lövöldözésbe torkolló munkácsi incidens egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt, aki Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen – adta hírül a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál. Közben a magyar rendőrség azt közölte, hogy műszaki okok miatt egy ideig szünetelt a határátkelés a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson. 
Vágólapra másolva!

Nem működik a rendszer

A beszámoló szerint Lanyo fekete színű Mercedes gépkocsival érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer meghibásodott. Testőrei Range Rover típusú terepjárón kísérték a képviselőt.

Nyaralni ment volna

A honatya az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle az Ukrajnából való kilépést. A képviselői mentelmi joggal rendelkező Lanyo az ukrán parlament Népakarat elnevezésű ellenzéki frakciójának a tagja. Az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni.

A rendőrség üldözőbe vette a Jobb Szektor fegyvereseit, miután összetűzésbe kerültek Mihajlo Lanyo képviselő embereivel múlt szombaton Forrás: AFP/Alexander Zobin

Más mást mond

Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokhelyettese ugyanakkor délután Kijevben azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de

a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

Lanyo neve azt követően került az ukrán közvélemény figyelmének homlokterébe, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a képviselő testőrei és a Jobb Szektor szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Hőkamerával figyelik a magyar-ukrán határt egy rendőrségi helikopterből Záhony közelében Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy ideig senki sem mehetett át

Újraindult a forgalom a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson, ahol péntek délután az ukrán oldali áramszünet miatt rövid ideig nem tudtak utazókat fogadni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Fehérvári Marietta tájékoztatása szerint a szomszédos ország szakemberei elhárították a hibát, így 18 óra 35 perctől ismét fogad utazókat az átkelőhely, ahol most már mind a be-, mind a kilépő irányban zavartalan a forgalom. A rendőr százados helyesbítette a korábbi közlést: a határállomáson nem 16.30, hanem 17.30 órától volt kényszerű üzemszünet.