Tovább szárnyal az osztrák szélsőjobb

-
Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője nagy siker előtt áll
Vágólapra másolva!
Bécsen kívül országszerte is egyre erősebb az Osztrák Szabadságpárt, miközben a kormánykoalíció egyre gyengébben szerepel. Úgy tűnik a radikálisoknak bejött, hogy élesen ellenzik a görögök újabb megmentését.
Vágólapra másolva!

Tovább erősödött a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), így már közel az osztrákok egyharmada szimpatizál Heinz-Christian Strache alakulatával – derült ki a Gallup által közölt legfrissebb felmérésből. Az intézet július 13-16 között készítette el a kutatását, így abban már szerepel a harmadik görög mentőcsomag utáni hangulat is. Mint ismert

az FPÖ élesen ellenzi a görögök megsegítését és népszavazás kiírását követeli.

Hat százalékponttal vezet az FPÖ

Az FPÖ támogatottsága jelenleg 29 százalék, ami egy százalékponttal magasabb a Gallup legutóbbi számainál. A kormánypárti Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖÖ támogatottsága nem változott, így továbbra is az emberek 23 százaléka szimpatizál velük. A szintén kormánypárti Osztrák Néppárt (FPÖ) támogatottsága 22 százalékra süllyedt, ami két százalékpontos csökkenést jelentett.

A Gallup felmérésében nagyon jól szerepeltek a Zöldek is, ők a szavazatok 15 százalékát söpörnék be, ha most tartanák a választásokat. A liberális Neos egy százalékpontot erősödve az osztrákok 7 százalékának a voksára számíthatna. A fönt felsorolt pártokon kívül már erő nem jutna be a parlamentbe.

A szocdem kancellárt szeretik

Némileg más mutat a felmérés, ha arról kérdezik meg az osztrákokat, hogy kit látnának szívesen a kancellári székben.

A megkérdezettek 30 százaléka Werner Faymannt, az SPÖ kancellárját tartja a legalkalmasabbnak.

Őt követi Heinz-Christian Strache és Reinhold Mitterlehner, az ÖVP vezetője 27-27 százalékos támogatottsággal.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője egyre népszerűbb Forrás: AFP/Dieter Nagl

Bécsben bukhat a baloldal

Mint arról az Origo korábban beszámolt, pár százalékkal van csak lemaradva a radikális Osztrák Szabadságpárt a szociáldemokratáktól néhány hónappal a bécsi önkormányzati választás előtt. Az osztrák fővárosban az elmúlt száz évben eddig senki sem tudta megszorítani a baloldalt, de most úgy tűnik, hogy a bevándorlásellenes és euroszkeptikus szabadságpárt akár az irányítást is átveheti.