Ferenc pápa szerint bátor, aki a kánikulában kimegy az utcára

Vágólapra másolva!
Köszönetet mondott a Szent Péter téren a kánikula ellenére is jelen levő hívőknek Ferenc pápa vasárnap délben. Olaszországban hatvan év óta ez a legforróbb július.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa az Úrangyala-imádság (Angelus) előtt bátraknak nevezte a szavait a tűző déli nap alatt hallgató hívőket. Itáliában vasárnap tetőzött a napok óta tartó újabb hőhullám.

Olaszországban negyven fok körüli hőmérsékletet mértek, amely a levegő magas páratartalma miatt még magasabbnak tűnt. Huszonhárom olasz városban rendelték el a legmagasabb fokozatú hőségriadót, egyebek között az Adriai-tenger partján fekvő, nyaralókkal teli üdülőhelyeken is.

A statisztikák szerint

az utóbbi hatvan évben a mostani számít a legforróbb júliusnak.

Az olasz kórházak sürgősségi osztályai megteltek a meleg miatt rosszul lett olaszokkal és turistákkal. Csak Torino városában június elejétől 140 - más betegségben is szenvedő - idős ember halt meg a hőség következtében.

A kánikula miatt mintegy 15 százalékkal visszaesett a tehenek tejtermelése, csökkent a tojástermelés mértéke is, a rekkenő hőségben szenvednek a sertések és a méhek is. Az időjárás-előrejelzések szerint csak július 25-től várható enyhülés Olaszországban.