Felkészült a halálra az Iszlám Állam vezetője

Iszlám állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam titokzatos vezetője széleskörű felhatalmazást adott a helyetteseinek és a regionális parancsnokoknak, hogy a szervezet abban az esetben is hatékonyan működhessen, ha őt vagy más magas rangú vezetőket meggyilkolnának.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai és iraki hírszerzési forrásokból értesült a felhatalmazásról, amelyet Abu Bakr al-Bagdadi adott a „kormányának”, más néven a súra tanácsnak.

A szervezet vezetése nagyrészt az iraki al-Kaida veteránjaiból és Szaddám Huszein Baath Pártjának olyan egykori tisztségviselőiből áll, akik szervezési, hírszerzési és belbiztonsági tapasztalatokkal rendelkeznek.

Nem tudják elárulni azt, akit nem ismernek

A szervezet hatékonysága szempontjából fontos, hogy a katonai parancsnokok csak általános utasításokat kapnak, és jelentős autonómiával rendelkeznek – állítják amerikai és kurd illetékesek.

Ez azt jelenti, hogy egyrészt az egyszerű harcosok keveset tudnak a belső ügyekről, így nincs mit elárulniuk, ha fogságba ejtik őket, másrészt pedig a helyi parancsnokokat anélkül lehet a haláluk esetén helyettesíteni, hogy ezzel a szervezet működésében bármiféle zavar keletkezne.

A hierarchiában irakiak foglalják el a vezető posztokat, a vallási irányítás pedig főképpen tunéziaiak és szaúdiak kezében van.

Bagdadi nélkül is tovább működik majd az Iszlám Állam Forrás: AFP/-

Okul a múltból, tanul Snowdentől

A hatalom átadása azt bizonyítja, hogy Bagdadi tanult más szélsőséges szervezetek, például az al-Kaida példájából, amelynek vezetőivel amerikai támadások végeztek az évek során.

Az Iszlám Állammal így nem fordulhat elő, hogy összeomlik, ha Bagdadi meghal.

Az Iszlám Állam tanulmányozta Edward Snowden kiszivárogtatott anyagait is, hogy minél többet megtudjon arról, miképpen szerez az Egyesült Államok információkat a szélsőséges szervezetekről.

Ennek köszönhetően a csoport vezetői futárokon vagy titkosított csatornákon keresztül érintkeznek.

Tunéziai rendőr őrködik a szúszai tengerparton. A helyi parancsnokok önállóan dolgoznak Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

De ki lesz az utód?

Az nem világos, hogy ki áll majd Bagdadi helyébe, ha a „kalifa” meghal. Egy kurd illetékes szerint azonban az új főnök nem lehet az egyik helyettese, Abu Ala Afri, egy volt fizikatanár, mert ő türkmén, márpedig a kalifa csak Mohamed próféta törzséből származhat – ahogyan állítása szerint Bagdadi.

Az Egyesült Államok valóságos hajtóvadászatot tart Bagdadi után, és többször röppentek fel hírek arról, hogy megsebesült vagy meghalt egy légi csapásban.

Ashton B. Carter amerikai védelmi miniszter nemrégiben azt mondta újságíróknak, hogy amennyiben lehetőség lesz lecsapni Bagdadira, akkor „biztosan megragadjuk ezt az esélyt”.