Berlin magyarázatot vár Washingtontól

MERKEL, Angela; OBAMA, Barack Elmau, 2015. június 7. 
Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a tárgyalóteremben a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozóján a bajorországi Elmau kastélyszáll
Elmau, 2015. június 7. Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a tárgyalóteremben a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozóján a bajorországi Elmau kastélyszállóban 2015. június 7-én. (MTI/EPA/Pool/Peter Kneffel)
Vágólapra másolva!
A német külügyminisztérium magyarázatot vár a washingtoni vezetéstől azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint a WikiLeaks kiszivárogtató portál újabb dokumentumai alapján az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség évekig lehallgatta a német diplomácia vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert is.
Vágólapra másolva!

A német külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer szerdán Berlinben - arra az újságírói kérdésre, hogy a tárcánál örvendenek-e annak, hogy a WikiLeaks révén átláthatóbbá, transzparensebbé vált a diplomáciai munka - elmondta, hogy "figyelmesen tanulmányozták" a beszámolókat, de azok hitelességét és forrását nem tudják ellenőrizni.

Ezért a berlini amerikai nagykövethez fordultak, "nyomatékosan" kérve, hogy Washington "tárja fel, és magyarázza meg" az ügyet.

Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök Forrás: MTI/EPA /Pool/Peter Kneffel

A szóvivő hangsúlyozta: ha a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok hitelesek, akkor "partnerek közötti kémkedésről van szó, ami teljességgel elfogadhatatlan".

A jó barátság alapja

Berlin az NSA (az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség) tevékenységéről szóló, a sajtóban egymás után megjelenő beszámolókkal kapcsolatban minden egyes esetben felvilágosítást, magyarázatot kér Washingtontól - tette hozzá Martin Schäfer, megjegyezve: "természetesen azt szeretnénk, hogy ne forduljon elő" mindaz, amiről a sajtóban olvasni lehet.

Ugyanakkor a külpolitikában

Németországnak változatlanul az az érdeke, hogy "jó, hasznos és konstruktív" együttműködést folytasson az Egyesült Államokkal

- emelte ki.

A sajtóból tudták meg

A Süddeutsche Zeitung című lap, valamint az NDR és a WDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság közös tényfeltáró munkacsoportjának keddi beszámolója szerint a WikiLeakstől származó dokumentumok alapján megállapítható, hogy az NSA évekig lehallgatta Steinmeier és a német külügyminisztérium több telefonját.

Német lapok a WikiLeaks dokumentumaira hivatkozva korábban arról írtak, hogy az NSA évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét, és évekig lehallgatta több minisztérium telefonjait.