Nincs esélyük a menekültstátuszra, mégis próbálkoznak

German Family Minister Manuela Schwesig (3rd L) and German State Secretary for Migration, Refugees and Integration, Aydan Oezoguz (5th L), and participants of the governmental support program 'Welcome at friends' pose for a picture during a visit at Inter
Mindenkit fogadnak, de sokakat visszafordítanak
Vágólapra másolva!
A német menekültügyi rendszert túlterhelik a Nyugat-Balkán térségéből érkező menedékkérők, akiknek többnyire nincs esélyük arra, hogy menekültstátuszt kapjanak Németországban - jelentette ki egy szerdai lapinterjúban a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

Manfred Schmidt a Donaukurier című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a hatóság soron kívül bírálja el a szerb, koszovói, albán és más nyugat-balkáni országok állampolgárainak ügyét, hogy csökkentsék a régióra jutó ügyek magas arányát. "Az ezekből az országokból származó és a németországi befogadásra esélytelen menekültek nagy száma leköti az erőnket, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy törődhessünk a háborús övezetekből érkezőkkel" - mondta a hatóság elnöke, példaként a szíriai, iraki és eritreai menekülteket említve.

Új jogkört kapnak

Kiemelte, hogy a hatóságnak augusztustól új jogköre lesz. A következő hónaptól "a schengeni övezet egészére vonatkozó beutazási és németországi tartózkodási tilalmat rendelhetünk el azokkal szemben, akik nyilvánvalóan alaptalan kérelmet nyújtanak be" - mondta a BAMF vezetője.

Vonzó juttatások

Úgy vélte, gyakran az állami juttatások vonzzák a migránsokat. Szerbia déli részén például havi 150 euró az átlagkereset, míg Németországban a menedékkérők az ellátás mellett havi 143 euró költőpénzt kapnak. "Ha a családjukat is hozzák, akkor olyan juttatásra tehetnek szert, amelyet a származási országukban soha nem tudnának megszerezni" - idézte Manfred Schmidt interjúját a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap az online kiadásában. A hatóság vezetője hozzátette, hogy mások, így a koszovói vagy az albán állampolgárok nem az állami juttatások, hanem a munkavállalás céljával kérnek menedékjogot Németországban.

Mindenkit fogadnak, de sokakat visszafordítanak Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A szegénység nem elég

Manfred Schmidt hangsúlyozta, hogy a szegénység és a németországi munkavállalási szándék a német jog alapján nem minősül a menekültstátusz megadását lehetővé tévő tényezőnek. A szervezet adatai szerint a menedékjogi kérelmek mintegy 40 százalékát a nyugat-balkáni régió országaiból származó emberek adják be. A hatóság 2015 első hat hónapjában összesen - vagyis nemcsak a nyugat-balkáni államokat, hanem valamennyi származási országot együttvéve - 179 037 új menedékjogi kérelmet regisztrált, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten, pedig tavaly a délszláv háború kezdete, azaz a kilencvenes évek eleje óta a legtöbb kérelem érkezett. A BAMF előrejelzése szerint az év végéig minden korábbinál többen, 400-450 ezren kérnek menedékjogot Németországban.

Két hét alatt döntenek és kitoloncolnak

A bajor kormány a héten akciótervet fogadott el a nyugat-balkáni menedékkérők arányának csökkentésére. A müncheni vezetés tervei szerint a bajor-osztrák határ térségében - ahol eléri Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal - felállítanak két nagy, több ezer fő elhelyezésére alkalmas befogadó állomást a Nyugat-Balkánról származó menedékkérők számára, és ügyüket gyorsított eljárással bírálják el. A kérelmekről néhány nap, legfeljebb két hét alatt döntenek, és haladéktalanul kitoloncolják az állampolgárság szerinti országba mindazokat, akinek a kérelmét elutasítják.