Letartóztatják azt, aki nem adja el a földjét

Vágólapra másolva!
Földjeik eladására kényszeríti a parasztokat a libériai hatóságok segítségével egy cég, hogy olajpálmákat ültessen. Aki ellenkezik, azt megverik és letartóztatják.
Vágólapra másolva!

A Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet arról számolt be, hogy az akció mögött a Golden Veroleum nevű cég áll, amelyik a tavalyi ebolajárvány kitörése után felgyorsította a termőföldek megtisztítását az olajpálma-telepítéshez.

Miközben a helyi közösségek a válságos helyzettel voltak elfoglalva, a cég több ezer hektár földön irtott ki minden növényt.

Kipucolják a terepet az olajpálma számára Forrás: Wikimedia Commons

Erőszakos tiltakozások

A cég azt állítja, hogy nem a járványt használta ki, csak hónapokkal-évekkel korábban kötött szerződések alapján kezdte meg a munkát, amelyet azért nem hagytak abba tavaly sem, nehogy a libériaiak megijedjenek, hogy a vállalat kivonul az országból.

Mindenesetre már májusban erőszakos tüntetéseket tartottak a cég egyik ültetvényén, ahol a tiltakozók több embert túszul ejtettek. Végül a rendőrség avatkozott közbe – emlékeztetett a BBC.

A pálmaolajat minden élelmiszeripari cég használja Forrás: AFP/Ted Aljibe

Hatalmas üzlet

A pálmaolaj több milliárd dolláros üzlet Afrikában, hiszen a terméket szinte minden nagyobb élelmiszergyártó használja világszerte.

Libéria gazdaságában különösen fontos szerepet tölt be, itt gyártják a világon a legolcsóbb pálmaolajat. A kormány 2010-ben hatvan évre bérbe adott 544 ezer hektár földet a Golden Veroleumnak.