Túlélték a hatalmas zuhanást a hegymászók

FOTÓ ÁLTALÁNOS hegycsúcs speciális mentők TÁJ Grossglockner-csúcs, 2010. november 3.
Eltűnt hegymászók után kutató hegyimentők a Grossglockner hegycsúcshoz érkeznek a tiroli Alpokban 2010. november 3-án. Ezen a napon holtan találtak rá két lengyel hegymás
Grossglockner-csúcs, 2010. november 3. Eltűnt hegymászók után kutató hegyimentők a Grossglockner hegycsúcshoz érkeznek a tiroli Alpokban 2010. november 3-án. Ezen a napon holtan találtak rá két lengyel hegymászóra, akik a 3798 méter magas hegycsúcs közelében napokkal korábban egy hóviharban tűntek el. Az eredetileg öttagú lengyel csoportból két hegymászónak nem esett baja, egy harmadik férfi holttestére pedig három nappal korábban bukkantak rá. (MTI/EPA/Anton Riepler)
Vágólapra másolva!
Kétszázötven métert zuhant Ausztria legmagasabb hegycsúcsáról, a Grossglocknerről három hegymászó, egyikük könnyebb, ketten súlyos sérülésekkel, de szerencsére élve megúszták az esetet.
Vágólapra másolva!

A három férfi biztosító kötéllel egymáshoz rögzítve mászott.

Az egyikük, egy 43 éves német férfi megcsúszott, és magával sodorta két társát,

egy 38 éves német és egy 39 éves ausztriai hegymászót. A férfiak éppen ereszkedés után voltak, és a Grossglockner keleti felén található 40 fokos meredekségű, részben fagyos mellékcsúcsot akarták megmászni. A zuhanás közben a 43 éves férfi jégcsákánnyal próbált megkapaszkodni, sikertelenül.

A Grossglockner 3798 méter magas, Tirol és Karintia tartományok határán fekszik, és Ausztria legmagasabb hegycsúcsa Forrás: MTI/Anton Riepler / Handout

Egyikük segítséget tudott hívni, így már 3500 méteren elsősegélyben tudták őket részesíteni. A hegyi mentők mentőhelikopterekkel kettejüket a tiroli Lienz kórházba szállították. Egyikük hátsérülést szenvedett, őt a salzburgi Zell am Seenél található baleseti kórházba vitték.

A Grossglockneren vesztette életét egy magyar hegymászó 2003-ban. Holttestét csak 2007-ben találták meg.