Amnesztiát kapnak a szíriai dezertőrök

Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad szíriai elnök általános amnesztiát hirdetett azok számára, akik nem teljesítették az országban kötelező katonai szolgálatot.
Vágólapra másolva!

Az amnesztia érvényes mindazokra, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből. Azoknak, akik az ország területén tartózkodnak, egy hónapjuk van a hadseregbe való jelentkezésre, azoknak pedig, akik külföldön vannak, két hónap áll a rendelkezésükre. Azokra nem vonatkozik az amnesztia, akik a hadsereg ellen fogtak fegyvert valamelyik lázadószervezetben.

A térség egyik legnagyobb haderejének számító szíriai hadsereg kimerült a négy éve tartó háborúban, amelyet számos fronton vív különböző - iszlamista, dzsihadista vagy mérsékeltebb - lázadószervezetek ellen úgy, hogy ez idő alatt

elvesztette az ország területének több mint fele feletti ellenőrzést.

A hadseregből számos katona állt át valamelyik lázadószervezethez, valamint elveszett az utánpótlás egy része, mert sok hadköteles fiatal elszökött az országból, vagy szintén a lázadók oldalára állt.

Egyes diplomaták szerint a hadsereg most olyan stratégiai jelentőségű területek megtartására összpontosít, mint a főváros, Damaszkusz, valamint Homsz és a tengerparti területek. A tengerparti országrészben él az alavita kisebbség, amelyhez Aszad is tartozik.

Nincs remény arra, hogy a háború a közeljövőben véget érjen, és az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy

a hadsereg emberhiánnyal küzd

, mert a vele szövetséges milíciákból toborzott harcosokat busás illetményért.

A hadsereg kimerültségére az is utal, hogy az Aszaddal szövetséges libanoni síita milícia, a Hezbollah az utóbbi hetekben jelentősebb szerepet vállalt a lázadókkal szembeni harcból. Aszad több mint egy évvel ezelőtt már hirdetett egy hasonló amnesztiát a dezertőrök számára, ezenkívül kiszabadulhatott sok köztörvényes bűnöző is. Viszont a feltételezett több ezer politikai fogoly börtönből való kiengedéséről nincs hír.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civi lszervezet szerint a szíriai fegyveres konfliktus több mint négy évvel ezelőtti kezdete óta csaknem

50 ezer katona és több mint 30 ezer Damaszkusz-párti milicista halt meg

, ami majdnem egyharmada a konfliktus összesen 230 ezer áldozatának. Mintegy 70 ezer férfi nem teljesítette a kötelező katonai szolgálatot az OSDH szerint.
Szakértők úgy becsülik, a hadsereg 2011-es létszáma a 80 ezer fős veszteséggel és a 70 ezer dezertőrrel számolva mostanra a felére csökkent.