Megsebesült egy ukrajnai EBESZ-megfigyelő

Vágólapra másolva!
Egy aknatámadásban fej- és lábsérülést szenvedett a tűzszünet betartását megfigyelő egyik EBESZ-járőr a napokban demilitarizált Sirokinében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai speciális megfigyelő missziójának járőrére először mesterlövészek nyitottak tüzet a szakadárok kezén lévő Novoazovszk és Mariupol között félúton fekvő településen. A misszió szombaton azt követően foglalta el megfigyelő pozícióját a demilitarizált övezet központjában fekvő Sirokinében, hogy a jelentések szerint onnan a szembenálló felek állítólag már kivonták a csapataikat.

Aknagránát csapódott be

A támadást észlelve a misszió vezetése utasítást adott a visszavonulásra. Már távozóban voltak, amikor az állásuktól pár méterre becsapódott egy aknagránát.

A szétrepülő betontörmelék a lábán és a fején találta el az EBESZ-járőrparancsnokot,

beszakítva annak védősisakját. A férfit felszíni sérülésekkel és agyrázkódással szállították kórházba. A nemzetközi szervezet jelentése nem tér ki rá, hogy melyik fél támadta meg a megfigyelőket.

Nem ez az első

Egy nappal korábban hasonló támadás érte a megfigyelőket a Luhanszk megyei Szcsasztyje térségében.

Az EBESZ már akkor jelezte, hogy felül fogja vizsgálni a kelet-ukrajnai ütközőövezetben végzett tevékenységét.

Egyben követeli, hogy a felek gondoskodjanak biztonságos és korlátlan hozzáférési lehetőségekről a speciális megfigyelő misszió küldetésének akadálytalan teljesítése érdekében.