Most már melegek is lehetnek cserkészvezetők

Boy Scouts of America to lift ban on gay troop leaders HORIZONTAL
(FILES)Members of the Boy Scouts salute during the raising of the flag in this May 25, 2009 file photo in Hudson, Wisconsin during Memorial Day ceremonies. The Boy Scouts of America was poised July 27, 2015 to officially end its ban on gay scout leaders, a historic but controversial shift after years of legal wrangling and internal strife. The proposed change was expected to be ratified on Monday by the organization's 80-member national executive board, after a smaller governing committee this month unanimously voted to lift the prohibition. But while doing away with the blanket ban on gay adults in scouting, the BSA -- which already allows homosexual youths to join -- will apparently grant individual chapters license to continue to bar gay adults from being Scout leaders or employees. AFP PHOTO / Karen BLEIER / FILES
Vágólapra másolva!
Feloldotta hétfőn a nyíltan homoszexuális felnőtt vezetőkre és alkalmazottakra vonatkozó tilalmat az amerikai fiúcserkészek mozgalma (Boy Scouts of America), amivel elvileg egy régóta fennálló konfliktus szűnhet meg a 105 éves, texasi központú szövetségben.
Vágólapra másolva!

Lehet, de nem muszáj

Az új rendszer, amely két évvel azután lépett életbe, hogy a szövetségnél eltörölték a bevallottan a saját nemükhöz vonzódó fiúk belépésére vonatkozó tilalmat, továbbra is lehetővé teszi a vallási szervezetek által létrehozott cserkészegységek számára, hogy

maguk döntsenek a homoszexuális felnőtt vezetők ügyében.

Az amerikai cserkészszervezeteknek mintegy 70 százaléka áll szoros kapcsolatban vallási csoportokkal, az egységek csaknem felét a katolikus és a mormon egyház, valamint a Déli Baptista Konvenció támogatja.

Cserkészek Hudsonban, Wisconsin államban Forrás: AFP/Karen Bleier

A változások nyomában

A változást a Boy Scouts of America (BSA) 1400 tagú országos igazgatótanácsa hétfőn a jelenlévő tagok 79 százalékának támogatásával hagyta jóvá azt követően, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága egyhangúlag megszavazta azt. A 17 tagú vb arra hivatkozva sürgette a tilalom eltörlését, hogy "tengernyi változás történt a melegek jogainak tekintetében".

A melegházasság volt az áttörés

Az amerikai fiúcserkészek röviddel azt követően nyitották meg soraikat teljesen a melegek előtt, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága júniusban országosan engedélyezte az azonos nemű párok házasságát. Májusban Robert Gates volt védelmi miniszter, a BSA elnöke kijelentette, hogy a cserkészvezetők homoszexualitására vonatkozó kategorikus tilalom "fenntarthatatlan", és változást sürgetett.

Júniusban egész Amerikában törvényesen házasodhatnak az azonos nemű párok Forrás: Facebook/Barack Obama

Volt, akinek nem tetszett

Mint minden amerikai ifjúsági szervezeté, a BSA létszáma is csökkent az elmúlt években, a szövetségnek jelenleg mintegy 2 millió 400 ezer fiú és egymillió felnőtt a tagja.

A BSA 2013-as, a meleg fiúk befogadására vonatkozó döntése nyomán konzervatív csoportok elszakadtak

és Trail Life USA néven új egyenruhás szervezetet hoztak létre, amelynek ifjúsági és felnőtt tagsága együttesen meghaladja a 25 ezret.