Borostyánháború tört ki Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Összecsaptak az illegális borostyánbányászattal foglalkozó helyi lakosok az ellenük kivezényelt rohamrendőrökkel és nemzeti gárdistákkal a Rivne megyei Dubrovicában. Két tüntető megsérült.
Vágólapra másolva!

A zendülésre azután került sor, hogy a rendőrség rajtaütött több illegálisan üzemelő bányán, és az ott dolgozókat őrizetbe vettek. A közel tízezer lelkes kisváros lakosainak egy csoportja a helyi önkormányzat elé vonult, követelve az elfogottak szabadon bocsátását.

Gumilövedékkel oszlattak

Miután az egyre növekvő és agresszívan viselkedő tiltakozó tömeget nem sikerült megnyugtatni, a kivezényelt rohamrendőrök és az időközben riasztott nemzeti gárdisták egy szakasza

gumilövedékekkel, hang- és füstgránátokkal támadt a tüntető tömegre.

A felrobbanó gránátok repeszei két tiltakozót megsebesítettek. A közigazgatási elnök később feleslegesnek és eltúlzottnak ítélte az alkalmazott rendőri és katonai erőszak-intézkedéseket. Szerinte ez csak még jobban a jelenlegi kormányzat ellen hangolta a már eddig is békétlenkedő lakosságot.

A megélhetésüket adja

Ukrajnában a hivatalos borostyán-kitermelés évente 3-5 tonnát tesz ki, az illegális bányászat azonban ennél jóval nagyobb. Ez utóbbiban a lelőhelyek környékén lakók több mint fele érintett, ugyanis ez a megélhetésük szinte egyetlen forrása.

Napi jövedelmük akár az egyhavi minimálbért is meghaladhatja.

Mivel Ukrajnában hiányzik az erre vonatkozó törvényi bázis, az iparágat jelenleg is a korrupt rendőrség által fedezett bűnbandák felügyelik.