Leleményes csecsen lányok verték át az Iszlám Államot

Chechen Woman Attire Action in Grozny Chechnya Islam Muslims yashmak hijab HORIZONTAL
The Chechen Woman Attire Action, organized in Grozny by the patriotic Ramzan Club in association with the Islamic University.
Vágólapra másolva!
Majdnem egymillió forintot csalt ki az Iszlám Állam terroristáitól három csecsen nő. Nem tettek mást, mint hogy megfordították a dzsihádisták toborzási módszerét. Groznijban büszkék arra, hogy mindez kiderült.
Vágólapra másolva!

A csecsen rendőrség letartóztatott három fiatal nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy különböző közösségi oldalakon kapcsolatba kerültek az Iszlám Állammal. Ez még önmagában nem újdonság, a terrorszervezet ugyanis előszeretettel toboroz harcosokat a muszlim többségű dél-oroszországi autonóm köztársaságból, csakhogy, írja a Moszkovszkij Komszomolec, ezúttal fordítva sült el a dolog: a nők azt állították, szívesen mennének Szíriába az Iszlám Állam kötelékébe, de nincs rá pénzük, toborzóik viszont elküldték nekik az útiköltséget.

Csecsen lányok Groznijban. Képünk illusztráció Forrás: RIA Novosti/Said Tcarnaev

Összesen 200 ezer rubelt (mintegy 950 ezer forintot) csaltak ki a terroristáktól. Miután megérkezett a támogatás, készpénzben felvették, aztán törölték a profiljaikat a közösségi oldalakon, a bankszámláikat pedig megszüntették.

A Russia Todaynek nyilatkozó szakértő szerint az akció nem ment egyik napról a másikra: a meggyőző szöveg után a három nőnek képeket is kellett küldeni, hogy bizonyítsák, elhatározásuk komoly. „Meghívóik” csak ezután lehettek hajlandók támogatni a terveiket.

Példátlan

„Nem emlékszem, hogy valaha találkoztunk volna ilyen esettel Csecsenföldön, de lehet, hogy azért, mert ilyen irányban nem ástunk elég mélyre. Ettől még nem ajánlott veszélyes bűnözőkkel kommunikálni, pláne gyors pénzszerzési szándékkal” – mondta az esetet felderítő rendőrosztag parancsnoka, Valerij Zolotariov a Moszkovszkij Komszomolecnek. Samsail Szaralijev, a grozniji törvényhozás helyettes elnöke szerint viszont a történtek azt bizonyítják, hogy a csecsen rendőrség „briliáns módon dolgozik”.