Erdogan új választást írna ki

ERDOGAN, Recep Tayyip Isztambul, 2015. június 7.
Recep Tayyip Erdogan török elnök leadja szavazatát a törökországi parlamenti választásokon Isztambulban 2015. június 7-én. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Isztambul, 2015. június 7. Recep Tayyip Erdogan török elnök leadja szavazatát a törökországi parlamenti választásokon Isztambulban 2015. június 7-én. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Vágólapra másolva!
A török államfő szerint új választásokat kell tartani Törökországban, ha eredménytelenül zárulnak a koalíciós tárgyalások. Recep Tayyip Erdogan a Kínából Indonéziába tartó repülőúton ugyanakkor azt is értésre adta, hogy nem hisz a pártok szövetségén alapuló kormányzás tartósságában.
Vágólapra másolva!

„Több mint 20 éven keresztül három vagy négy hónap volt egy koalíciós kormány élettartama. Persze volt olyan koalíciós kormányzás is, amely 16 hónapig tartott" – mondta a török elnök a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török napilap pénteki jelentése szerint.

Recep Tayyip Erdogan török elnök leadja szavazatát június 7-én Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Ha nem hoznak eredményt az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), a Köztársasági Néppárt (CHP) és az ultranacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) egyeztetései, akkor új választásokat kell tartani - hangsúlyozta Erdogan. A pártoknak augusztus végéig kellene megegyezniük.

Veszítettek

Az AKP a június 7-i parlamenti választásokon történetében először elvesztette abszolút többségét, ami főleg a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) megerősödésének és törvényhozásba kerülésének volt betudható. Ezzel kútba esett a török államfő azon terve is, hogy az alkotmány módosításával elnöki köztársasággá formálja Törökországot.