Ma is létezik a gyűlöletpropaganda

Vágólapra másolva!
A becslések szerint félmillió elpusztított romára emlékeztek Auswitzban a roma holokauszt áldozatainak emléknapján. Egy svéd EP-képviselő szerint ma is létezik a '30-as évek gyűlöletpropagandája.
Vágólapra másolva!

Félmillió is lehet a második világháború alatt a holokauszt áldozataiként meghalt romák és szintik száma - rájuk emlékeztek az auschwitzi haláltáborban megtartott eseményen, amelynek középpontjában a főhajtás mellett a jelenkori idegengyűlölet és a kisebbségek tagjaival szembeni gyűlölet elutasítása állt.

- mondta Soraya Post svéd európai parlamenti képviselő, a túlélőkhöz intézve szavait. Ma is létezik ugyanaz a gyűlöletpropaganda, amely az 1930-as években létezett, és a megakadályozását célzó politikai akarat hiánya "romák halálát okozza a mai Európában" - vélekedett a politikus.

Hazug és cinikus

Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke a holokauszttagadás ellen emelte fel a szavát. Úgy vélte, hogy

Németországban a "szegénységi migrációról" folytatott vitát egyedül a roma kisebbség rovására folytatják

és eközben a társadalmi okokkal egyáltalán nem foglalkoznak. Ez "hazug és cinikus" megközelítés - mondta Romani Rose.

1944. augusztus 2-án ölték meg az auschwitzi tábor utolsó mintegy háromezer roma foglyát, ezért ez a nap a romák és a szintik elleni népirtás nemzetközi emléknapja.