Őrizetbe vettek több melegjogi aktivistát

Szentpétervár, 2015. augusztus 2.
Egy melegjogi aktivista egy szivárványszínű zászlóval tüntet Szentpéterváron a légideszantos erők (VDV) napja alkalmából rendezett ünnepségen 2015. augusztus 2-án. A rendfenntartók később több melegjogi aktivistát is őriz
Szentpétervár, 2015. augusztus 2. Egy melegjogi aktivista egy szivárványszínű zászlóval tüntet Szentpéterváron a légideszantos erők (VDV) napja alkalmából rendezett ünnepségen 2015. augusztus 2-án. A rendfenntartók később több melegjogi aktivistát is őrizetbe vettek, köztük Jurij Gavrikovot, a GayRussia elnevezésű civil szervezet egyik vezetőjét is. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Vágólapra másolva!
Több melegjogi aktivistát is őrizetbe vett az orosz rendőrség Szentpéterváron, miután néhány napja betiltották a vasárnapra tervezett melegfelvonulást.
Vágólapra másolva!

Több melegjogi aktivistát, köztük - a lakásából kilépő, éppen tüntetni induló - Jurij Gavrikovot, a GayRussia elnevezésű civil szervezet egyik vezetőjét is elfogták és őrizetbe vették a rendőrök Szentpéterváron.

Betiltották a felvonulást is

Másokat azután vették őrizetbe, hogy a vasárnapi katonai felvonulásra gyülekező veteránok megtámadták őket, és széttépték a transzparenseiket. Oroszországban most ünneplik a légideszantos erők napját.

Egy melegjogi aktivista a légideszantos erők ünnepségén demonstrál Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

A helyi hatóságok néhány nappal ezelőtt tiltották be az ugyanerre a napra tervezett melegfelvonulást.

Oroszországban rendszeresen betiltják a melegfelvonulásokat,

és gyakoriak a homofób megnyilvánulások.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet decemberben bírálta, hogy Oroszországban egyre gyakoribb a homoszexuálisak ellen elkövetett, a hatóságok által eltűrt, sőt "bátorított" erőszak.