Japán magyarázatot vár az állítólagos lehallgatásra

Vágólapra másolva!
Tokió bejelentette hétfőn, hogy magyarázatot kér Washingtontól a japán kormány és japán cégek ellen irányuló állítólagos kémkedés ügyében.
Vágólapra másolva!

Sajnálatosnak tartanák

"Azzal a határozott kéréssel fordulunk a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójához, (James) Clapperhez, hogy járjon utána a tényeknek" - közölte újságírókkal Szuga Josihide japán kormányszóvivő. "Ha (az állítólagos kémkedés) igaznak bizonyul, Japán (amerikai) szövetségesként rendkívül sajnálatos dolognak tartja azt" - hangsúlyozta Szuga.

35 japán célpontjuk lehetett

A WikiLeaks kiszivárogtató portál pénteken nyilvánosságra hozott újabb dokumentumai szerint az NSA a japán kormány és a japán gazdaság "főszereplői" ellen is kémkedett. Az amerikai ügynökség a portál szerint legalább harmincöt japán célpontot figyelt meg:

lehallgatta a tokiói kabinetiroda, a japán központi bank, a kereskedelmi és a pénzügyi tárca, valamint a Mitsubishi és a Mitsui vállalat több munkatársának telefonbeszélgetéseit.

Abe Sindzó japán kormányfő balról a második, kettővel mellette Barack Obama amerikai elnök. A bajorországi G7-csúcstalálkozón idén júniusban

Forrás: MTI/EPA-DPA/Michael Kappeler

6-8 évvel ezelőtti iratokat tettek közzé

A tényfeltáró portálon egyebek mellett közzétettek öt, az NSA által szigorúan titkosnak minősített jelentést. A 2007 és 2009 között keletkezett iratok titkosszolgálati információkat tartalmaznak a japán kormány álláspontjáról bizonyos kereskedelmi kérdésekben.

Dagad a botrány

A WikiLeaks által korábban kiszivárogtatott jelentések szerint

az amerikai ügynökség egyebek közt Németország, Franciaország és Brazília ellen is kémkedett.

Nemrég a német külügyminisztérium kért tájékoztatást Washingtontól olyan sajtóhírekről, melyek szerint az NSA évekig lehallgatta a német diplomácia vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert.