1500 embernek nincs ágya egy ausztriai menekülttáborban

traiskircheni menekülttábor, Traiskirchen
Refugees wait to enter Austria's main refugee processing centre in Traiskirchen on July 31, 2015. The centre, 20 kilometres south of Vienna, would no longer accept new migrants as of next Wednesday, August 5, 2015. The camp, meant to house 1,800 people, currently holds more than twice as many -- 4,500 refugees. Nearly half of them do not have a bed. AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Egy múlt héten végzett egészségügyi vizsgálat eredményeire hivatkozva Alsó-Ausztria tartományi vezetése felvételi tilalmat léptetett életbe a Bécshez közeli traiskircheni menekülttáborban szerda éjféltől.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty is vizsgálja

Az osztrák APA hírügynökség beszámolója szerint délelőtt nyugodt volt a helyzet a tábornál, csupán két menekült ült le az útra, megakadályozva a táborból egyéb befogadóhelyekre történő buszos menekültszállítást, azonban a rendőrök közbelépésére ők is elhagyták a főutat.

A traiskircheni menekülttábor Bécstől 20 km-re délre található Forrás: AFP/Joe Klamar

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön kezdi el vizsgálni a traiskircheni táborban uralkodó állapotokat és a menekültek befogadásának körülményeit az osztrák tartományokban. Azt még nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani a vizsgálat.

Egyre dagad a létszám

A traiskircheni táborban a legfrissebb jelentések szerint már 4500-an vannak. Másfél hete még négyezer befogadottról szóltak a híradások. Június végén 2800 migráns lakott a táborban, közülük ötszázan aludtak a szabad ég alatt.

Jelenleg 1500 embernek nincs ágya.

Július végi adatok szerint a befogadóközpontban 1800 kísérő nélküli (14 és 17 év közötti) kiskorú él.

Hat hónap alatt elérték a tavalyi számot

A legfrissebb információk szerint az év első hat hónapjában 28 311 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, háromszázzal többet, mint tavaly egész évben. A legtöbben, csaknem 7700-an Szíriából érkeztek, mintegy 5800-an Afganisztánból és 3800-an Irakból.