Unják a britek a fekete teát

tea, Britain
A couple dressed in gothic costumes enjoy cream tea in Whitby, Northern England, on November 2, 2014, where they are attending the biannual "Whitby Goth Weekend" (WGW) festival. The WGW festival brings thousands of goths and alternative lifestyle fans from the UK and around the world over a weekend of music, dancing and shopping. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Húszszázalékkal kevesebb fekete teát isznak a britek, mint öt évvel ezelőt. A szakértő szerint ez a típus már senkit nem érdekel a többi italhoz képest, az egészséges életmód terjedése pedig kiszorította a hagyományos teasüteményeket is. 
Vágólapra másolva!

Jóval kevesebb teát isznak a britek, mint néhány éve, és ennek az egyik legfőbb oka az, hogy kevesebb kekszet fogyasztanak.

- kommentálta a hírt a The Times című napilap szerdán.

A teafogyasztásról készült felmérés szerint a britek

21 millió kilogrammal fogyasztanak kevesebb teát, mint 2010-ben, az eladások ötödével csökkentek.

A hagyományos fekete teából már kevesebb fogy Forrás: AFP/John D Mchugh

A hagyományos tejes teából 13 százalékkal isznak kevesebbet, mint két éve. A gyógynövényes és a gyümölcsteákból viszont harmadával több fogy, mint korábban, a zöld tea iránti kereslet pedig még jobban szárnyal, az elmúlt két évben kétszeresére nőtt a kereslet, vélhetően a teafajta jótékony hatásai miatt. A szakértők szerint pedig a következő öt évben további 10 százalékos csökkenés lehet.

A kekszek sem kellennek

A tea hanyatlását részben az ital unalmassá vált imázsának tulajdonítják.

- mondta a lapnak Emma Clifford, a kutatást végző Mintel szakértője, aki szerint a csökkenő keksz- és a sütifogyasztás is a tea vesztét okozza.

A britek fele még mindig naponta teázik Forrás: AFP/Oli Scarff

A hagyományos tejes teát például sokan sütemény vagy keksz kíséretében itták, de az egészségtudatosabb táplálkozás terjedésével

kekszből és süteményből is kevesebb fogy, mint öt éve.

Az édes kekszekből például 38 millió kilóval fogy kevesebb, mint 2009-ben.

Még mindig kedvenc

A tejes tea azonban még így is a britek kedvenc itala, háromnegyedük mondta, hogy havonta legalább egyszer iszik ilyet, 50 százalék pedig legalább egyszer egy nap.

A briteknél több tea csak Törökországban, Marokkóban, Írországban és Mauritániában fogy egy főre vetítve.

A teának Nagy-Britanniában még mindig 654 millió fontos piaca van, ami azt jelenti, hogy minden felnőtt évente legalább 15 fontot költ teára. Ez napi két csészét jelent, így a szigetország társadalmának civilizáltsága miatt egyelőre nincs ok komoly aggodalomra.

Harry herceggel teázott a nagyon stílusos Michelle Obamahttp://www.life.hu/news/20150617-michelle-obama-first-lady-harry-herceggel-teazott-londonban-a-kensington-palotaban.htmlÍgy lesz a teásdobozból gyönyörű ékszertartóhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131113-hogyan-legyek-jo-no-igy-lesz-a-teasdobozbol-gyonyoru-ekszertarto.htmlPikáns ízek, forró kortyok - budapesti teaházmustrahttp://www.life.hu/kult/20101109-pikans-izek-forro-kortyok-budapesti-teahazmustra.html