Izrael légi csapásokkal fenyegeti Iránt

Benjamin Netanyahu izraeli miniszeterelnök Irán atomprogramjáról beszél az ENSZ 67. közgyűlésén
Vágólapra másolva!
Az izraeli védelmi miniszter szerint katonai erőt vetnek be, ha Irán nem tartja magát az atomprogramja korlátozásához. Ez azt jelenti, hogy ha az iszlám köztársaság nem tartja be az atomegyezményt, Izrael légi csapással válaszol.
Vágólapra másolva!

Légi csapásokat mérhet iráni létesítményekre Izrael, ha az iszlám köztársaság nem tartja magát az atomprogramja korlátozását előíró nemzetközi megállapodáshoz - jelentette ki Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a Der Spiegel német hírlapnak adott interjújában.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Irán atomprogramjáról beszél az ENSZ közgyűlésén Forrás: AFP/Stan Honda

Közölte, Izrael nem engedheti meg Iránnak, hogy atomfegyverekhez jusson. Jó lenne, ha Teherán atomfegyverkezési törekvéseit egyezmények és szankciók útján meg lehetne állítani, de ha minden kötél szakad, "készen kell állnunk arra, hogy megvédjük magunkat" - mondta Jaalon.

Történelmi hiba Izrael szerint

Jaalon az iráni atomprogramról júliusban létrejött megállapodást "történelmi hibának" nevezte. "A történelem során

Ez így van Irán esetében is" - mondta.

A vitatott iráni atomprogramról szóló, Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) által július közepén megkötött átfogó megállapodás célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra.