Germanwings-katasztrófa: Amerikában indulhatnak perek

Seyne-Les-Alpes, 2015. március 27.
Mentők a francia Alpokban fekvő Seyne-Les-Alpes közelében 2015. március 26-án. Két nappal korábban itt zuhant le a Germanwings német légitársaság repülőgépe, amelynek katasztrófáját a másodpilóta idézte elő szándékosan.
Seyne-Les-Alpes, 2015. március 27. Mentők a francia Alpokban fekvő Seyne-Les-Alpes közelében 2015. március 26-án. Két nappal korábban itt zuhant le a Germanwings német légitársaság repülőgépe, amelynek katasztrófáját a másodpilóta idézte elő szándékosan. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban készülnek kártérítési pert indítani a Germanwings légitársaság ellen a márciusi franciaországi repülőgép-katasztrófa áldozatainak hozzátartozói, miután korábban elégtelennek minősítették és elutasították a cég kártérítési ajánlatát – jelentette a Bild am Sonntag című német vasárnapi lap.
Vágólapra másolva!

A lapnak a 39 áldozat családját képviselő Elmar Giemulla ügyvéd elmondta: a hozzátartozók nevében az Egyesült Államokban benyújtandó keresetet készít elő, és jó esélyt lát arra, hogy az megáll majd az amerikai igazságszolgáltatás előtt.

Itt zuhant le a Germanwings német légitársaság repülőgépe, amelynek katasztrófáját a másodpilóta szándékosan idézte elő Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Az amerikai jog szerint lefolytatandó eljárás az ügyvéd szerint arra keres majd választ, hogy a Germanwings gépét szándékosan elpusztító másodpilótát, a katasztrófa előtt depresszióval küzdő Andreas Lubitzet hogyan engedhették repülni.

Az ügyvéd a lapnak azt mondta, hogy konkrét kártérítési összeget még nem jelöltek meg. Ugyanakkor egy hónappal korábban úgy nyilatkozott, hogy euróban legalább hatszámjegyű összeget tartana elégségesnek.

Andreas Lubitz direkt vezette hegynek a repülőgépet Forrás: AFP

A német Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings júniusban áldozatonként 25 ezer eurót (7,7 millió forint) ajánlott fel a hozzátartozóknak, korábban pedig 50 ezer eurót már kifizetett nekik azonnali gyorssegélyként a baleset után. Ezt az összeget a Giemulla által képviselt családok elutasították.

A Germanwings nem kommentálta a Bild am Sonntag cikkét, ugyanakkor vasárnap közölte, hogy legalább 100 ezer eurós kártérítést fog fizetni minden egyes életét vesztett utasa után, de az egyes érintett családok helyzetétől függően az egymillió eurót is elérheti a kártérítés összege.

150 ember vesztette életét a katasztrófában Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal küszködő és emiatt több terápián átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan vezette neki a gépet a hegynek.