Európa szenved a hőségtől

Budapest, 2015. július 5.
Egy lány vízzel hűsíti magát a kánikulában a budapesti Deák Ferenc téren 2015. július 5-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től, szombattól július 8-ig, szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert e
Budapest, 2015. július 5. Egy lány vízzel hűsíti magát a kánikulában a budapesti Deák Ferenc téren 2015. július 5-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től, szombattól július 8-ig, szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Továbbra is tombol a hőség Európa több országában, a hőmérséklet sok helyen több évtizedes rekordot döntött, emberek százai lettek rosszul a melegtől, a hőhullám néhol erdőtüzeket okozott, a hőségriadó még napokig érvényben lesz.
Vágólapra másolva!

A meteorológusok szerint ezekben napokban újabb évtizedes rekordot döntött a hőség a Közép-Csehországi kerületben, ahol a rezi és a dobrichovicei meteorológiai állomások szerint a hőmérő higanyszála elérte a hétvégén a 39,8 Celsius-fokot. A hírügynökségek megjegyzik, ezzel Csehország a forróságot tekintve "felülmúlt" több mediterrán országot is. Különösen nagy volt a meleg Praha-zapad körzetében, az északi Ústí nad Labemben pedig 39,1 Celsius-fokot mértek.

Szlovákiában vasárnap közzétették, hogy a hét első öt napján összesen 729 embert kellett elsősegélyben részesíteni a hőség okozta ájulás miatt. A legtöbben az eperjesi kerületben vesztették el eszméletüket, viszonylag kevesebben a Nagyszombati kerületben, a legtöbb orvosi segítségnyújtásra a Zsolnai kerületben volt szükség. Az ország egyes részein szombaton a hőmérő higanyszála 35 és 37 Celsius-fok közé kúszott fel, a meteorológiai előrejelzések nem jósolnak enyhülést hétfőre sem.

Egy lány vízzel hűsíti magát a kánikulában a budapesti Deák Ferenc téren Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Románia egész területén hőségriadó van érvényben, narancssárga jelzést adtak ki Szatmár, Bihar és Arad megyére, az összes többi megyében sárga jelzést léptettek érvénybe. A három említett megyében szerdáig 37-38 Celsius-fokos melegre kell számítani.

A spanyolországi Estremadura tartományban olyan pusztító erdőtüzek keletkeztek, hogy a vele határos Portugália területéről is száz tűzoltót és harminc tűzoltókocsit kellett küldeni a lángok elfojtására. A térségből az utóbbi napokban 2400 lakost kellett evakuálni.

Moszkvában ugyan "csak" 30 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet, de ott ezt is hőségként éli meg a lakosság, különös tekintettel arra, hogy az idén először lett ilyen meleg. A híradások szerint az abszolút rekordot 2010. augusztus 9-én mértek, 35,6 fokot. A hatóságok a hétvégén felhívták a figyelmet a tűzveszélyre.

Ami az itthoni időjárást illeti, hétfőn a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon és a Hajdúságban fátyolfelhős időre számíthatunk; az északi megyékben, Budapest környékén és a Nyugat-Dunántúlon kevés gomoly- és vékony jégtűfelhőzet lesz az égen, de emellett az ország nagyobb részén hosszú időre kisüt a nap és csapadék sem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 33 és 37 fok között várható.