Két tüntetőt lelőttek a rendőrök

Vágólapra másolva!
Tüzet nyitott a rendőrség egy nyugat-nepáli városban a helyi kormányzati épületekre rátámadó tüntetőkre, legalább ketten meghaltak és tizenketten megsebesültek - közölte a rendőrség hétfőn.
Vágólapra másolva!

Több százan tüntettek a nyugat-nepáli Szurket városban az azonos nevű tartományuk megszűnését eredményező közigazgatási reformtervek ellen. A tüntetők megszegték a helyi kijárási tilalmat, és kövekkel dobálták a környékbeli épületeket. Ezek után betörték egy kormányhivatal kapuit, megpróbálták egy helyi politikus otthonát felgyújtani, és több, a közigazgatási reformokat támogató politikai párt irodájában kárt tettek - közölte egy rendőrségi tisztviselő, ezzel indokolva az éles lőszer bevetését.

A tüntetők azért vonultak az utcára, mert nem akarják, hogy az új alkotmányba belekerüljön az a reform, amely kettéosztaná Szurket tartományt. Az új, várhatóan a hónap végére elkészülő alkotmány ugyanis hat szövetségi államra osztaná fel Nepált, aminek keretében Szurket mint önálló közigazgatási terület megszűnne.

Gyors fejlődést szeretnének

Nepál egészen 2006-ig a világ egyetlen hindu királysága volt, a 17 ezer emberéletet követelő, a kormány és a maoista lázadók közötti tízéves polgárháború befejeződésével vált szekuláris állammá. A himalájai ország ezután 2007-ben fogadta el a jelenleg is érvényben lévő ideiglenes alkotmányt. Egy évvel később kikiáltották a köztársaságot és megszüntették a 298 éve fennálló monarchiát. Az akkor megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés feladata lett volna egy új, végleges alkotmány kidolgozása, de a politikai pártok közötti egyet nem értés miatt azóta sem sikerült ezt véghezvinni.
A jelenlegi kormány azt reméli a még készülő, de már tüntetéseket kiváltó új alkotmánytól, hogy felgyorsítja az ország gazdasági fejlődését.