Rendőri erősítés megy a görög szigetekre a bevándorlók miatt

Szíria Törökország menekültek
A syrian refugee mother and her children waits for supply near the Turkish border post of Akcakale, province of Sanliurfa, on June 17, 2015. The first Syrian refugees returned to the border town of Tal Abyad from Turkey after it was liberated from the Islamic State (IS) group, an AFP journalist reported. Kurdish forces took the strategic town on Tuesday after several days of intense fighting, which sparked an exodus of more than 23,000 refugees into neighbouring Turkey. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Görögország - újabb incidensek megelőzése érdekében - rendőri erősítést küldött az égei-tengeri Kósz szigetére. A legfrissebb hírek szerint a görög kormány egy komphajót is küld a sziget partjaihoz a menekültek elszállásolásának segítésére.
Vágólapra másolva!

Mintegy negyven rohamrendőr érkezett a polgármester késésére a szigetre, ahol több verekedés is kitört a bevándorlók között kedden. A görög hatóságok nem tudnak megbirkózni a közelben lévő török partokról gumicsónakokon, illegálisan az európai uniós országba érkező emberek áradatával.

Az Égei-tenger keleti részének más szigeteire is további rendőri egységek érkeznek, sajtóértesülések szerint összesen 250-en.

Nagy a feszültség

Jeórjiosz Kiritszisz kószi polgármester elmondta, hogy az augusztus 11-e, keddi incidensek után csillapodott a helyzet, de továbbra is nagy a feszültség a nyilvántartásba vételre várók nagy száma miatt.

Több mint 7000 férfi, nő és gyermek tartózkodik jelenleg a 33 ezer lakosú szigeten

- mondta.

A migránsokat kedden egy stadionba próbálták terelni a nyilvántartásba vételük lefolytatásához, a területen összezsúfolódó, hosszú sorokban várakozó, mintegy 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A stadionban tartózkodó rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. Pánik tört ki, több százan menekültek el.

Bántalmazták őket

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet azzal vádolta a görög hatóságokat, hogy meg sem próbáltak megfelelő létesítményeket biztosítani a bevándorlók fogadásához, és bántalmazás is előfordult.

Komphajót is küldenek

Szerda esti értesülések szerint a görög kormány elhatározta, hogy azonnali hatállyal egy komphajót küld a sziget partjaihoz a menekültek elszállásolásához.

Alekosz Flamburarisz államminiszter nyilatkozata szerint a hajón mintegy 2100-2500 menekültet tudnak ideiglenesen elhelyezni és ellátni.

Egyidejűleg megtörténik a bevándorlók regisztrálása is - mondta el a miniszter, aki egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy az EU hozzájárul az egyre súlyosabbá váló humanitárius válság megoldásához.

A görög szigeteken nem bírnak a menekültáradattal Forrás: AFP/Bulent Kilic

Embertelen körülmények

Törökországban is egyre nagyobb nehézségeket okoz a szíriai menekültek áradata. A Hürriyet című török napilap értesülései szerint az izmiri kormányzóság vezetése több intézkedést is hozott, miután a várost az elmúlt hónapban elözönlötték a migránsok. Egyebek mellett ellenőrző pontot állítottak fel az Izmirbe vezető főutak mentén, ahol megállítják és átkutatják a gyanús járműveket.

Mustafa Toprak izmiri kormányzó elmondta, hogy a városba érkező szíriaiak embertelen körülmények között élnek, és egy szál bőrönddel várnak az embercsempészekre, hogy tovább szállítsák őket.

Hozzátette, hogy a már Izmirben tartózkodókat más városokban felállított sátortáborokba irányítják. Azokat a migránsokat, akiknek nincs hova menniük, az izmiri Atatürk stadionban helyezik el, csakúgy, mint azokat az útlevéllel rendelkezőket, akiknek nem sikerült átjutniuk Görögországba.

Majdnem kétmillió

Törökország-szerte több mint 1,8 millió szíriai menekült tartózkodik.

Izmirben hivatalos adatok szerint 68 700 migráns van, de a tényleges számuk becslések szerint a félmilliót is elérheti.

Azok, akik nem találtak szállodai szobát vagy bérelt lakást, a város parkjaiban, utcáiban és más helyein telepedtek le - írta internetes oldalán a Hürriyet.