Közös emléknapot javasol a szerb miniszterelnök

szerbia, oligarcha, Aleksandar Vucic
Vágólapra másolva!
Közös emléknapot javasol a szerb miniszterelnök a délszláv háború áldozatainak. A környező országok vezetői nem lelkesednek az ötletért. 
Vágólapra másolva!

A délszláv háborúk áldozatai közös emléknapjának kijelölését kezdeményezi Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az augusztus 27-i bécsi Nyugat-Balkán-konferencián - írta csütörtökön a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. Ötletét a környező országok politikusai nem támogatják.

Aleksandar Vucic minden áldozatról közösen emlékezne Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Vecernje Novosti értesülése szerint a szerb kormányfő az érintett országok és az Európai Unió vezetőinek egy öt pontból álló, a térségbeli megbékélést célzó dokumentumot is bemutat két hét múlva az osztrák fővárosban.

A terv szerint a közös emléknapon nemzetiségtől függetlenül, minden áldozat emléke előtt fejet lehetne hajtani.

Nem támogatják az ötletet

Aleksandar Vucic felvetésére Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, Hashim Thaci koszovói miniszterelnök-helyettes és Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja azonban azonnal elutasítóan reagált a kezdeményezésre, mert szerintük a kezdeményezés elhamarkodott és kidolgozatlan.

valamint magában foglalja a nemzetközi bíróságok ítéleteinek és a történelmi tényeknek az elfogadását - mondta Bakir Izetbegovic.

A bécsi Nyugat-Balkán-konferencián a térség megbékélési folyamatáról, illetve az utóbbi hónapok ezzel kapcsolatos eseményeiről - a srebrenicai mészárlás, valamint a Vihar hadművelet huszadik évfordulóján történtekről - is szó esik a regionális gazdasági témák mellett.