Jaguarban utaznak, milliókat kérnek az embercsempészek

nk20150804
Bevándorlók a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagúthoz vezető autópálya mellett a franciaországi Calais közelében 2015. augusztus 3-án. Legalább 1700 migráns próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton az augusztus 3-ra virradó éjszaka
Vágólapra másolva!
Akár 15 ezer fontot (6,5 millió forintot) is elkérhetnek az embercsempészek a menekültektől, mire azok eljutnak Nagy-Britanniába - derítette ki a BBC, amely a Franciaország északi részén tevékenykedő csempészekről közölt helyszíni riportot.
Vágólapra másolva!

A brit közszolgálati médiának egy szíriai menekült azt mondta, hogy 12 ezer fontért hozták el Szíriából Franciaországig, és még háromezret kellett fizetnie, hogy átkelhessen Nagy-Britanniába. Azt állította, hogy az embercsempészeknek fegyvereik vannak, megfélemlítik és fenyegetik a menekülteket.

Jaguarral járnak a brit csempészek

A francia Téteghem polgármestere, Franck Dhersin szerint a bevándorlókra panaszkodó brit közvélemény nincs tisztában azzal, hogy a francia városkában parkoló autók és tulajdonosaik is angolok.

A csempészek Jaguarokon és Volkswageneken viszik a menekülteket,

így kisebb az esélye, hogy ellenőrzés miatt megállítják őket. Úgy fogalmazott, a csempészek "nagyon erőszakosak, és mindenáron pénzt akarnak".

Bevándorlók a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagúthoz vezető autópálya mellett a franciaországi Calais közelében Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Fegyverrel várták a polgármestert

A polgármester eddig mindennap ellátogatott a helyi menekülttáborba, mert bizonyítani akarta, hogy nem tudják megfélemlíteni.

Kedden azonban már fegyverrel várták, az őt kísérő újságírót pedig megfenyegették, hogy megerőszakolják.

A rendőrség ezek után azt tanácsolta neki, ne menjen vissza.

Árunak tekintik a migránst

Az Origo hírportál nemrég interjút készített Babával, a Migration Aid önkéntesekével, aki a Keleti pályaudvaron segíti a menekülteket. Egy afgán házaspár arról számolt be neki, hogy gyalog és embercsempészek kocsijain utazva indultak el Európa felé.

A migránsokat segítő csoport lassan már ikonikussá váló alakja, Baba a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban Fotó: Polyák Attila - Origo

Mesélték, hogy egy bolgár kamionban többen meghaltak mellettük, mert elfogyott a raktérben a levegő. Mint mondták, ez senkit sem érdekelt, a csempészek árunak tekintik a migránst, a hullákat pedig útközben eltüntetik.