Az unió több pénzt ígér Magyarországnak a menekültáradat kezeléséhez

Szerbia, Magyarkanizsa város elhagyó afrikai menekültek.Gyalogosan érik el a Szerb-Magyar határt, ahol illegálisan lépnek az EU területére.
(migránsok, menekültek, határ)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint Magyarország a menekültáradatnak egyik legjobban kitett tagállam. A szervezet több pénzügyi segítséget ígér Budapestnek. A magyar kormány 2,5 milliárd forintnyi támogatást kért.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság további pénzügyi segítségnyújtás lehetőségét vizsgálja a menekültáradat kezeléséhez Magyarországnak, Görögországnak és Ausztriának - derült ki Dmitrisz Avramopulosz menekültügyi biztos augusztus 14-ei, pénteki brüsszeli nyilatkozatából. Avramopulosz elmondta, hogy

az európai uniós tagállamok közül Olaszország és Görögország mellett Magyarország van a legjobban kitéve a menekültáradatnak.

A bizottság Magyarországtól csütörtökön egy 8 millió eurós (közel 2,5 milliárd forintos) rendkívüli segélyre vonatkozó kérést kapott, amelyet az uniós hatóságok késlekedés nélkül "kezelni fognak" - mondta az uniós biztos.

A legrosszabb menekültválság

A második világháború óta eltelt idő "legrosszabb menekültválságával" kell most szembenéznie a világnak, Európának pedig ki kell vennie a részét a probléma civilizált megoldásából - jelentette ki Brüsszelben az Európai Unió (EU) menekültügyi biztosa, Dmitrisz Avramopulosz.

Brüsszel pénzügyi segítséget ígér Magyarországnak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Civilizált és európai

"Amit tennünk kell, és amit az Európai Bizottság már tesz is, az az, hogy

a rendszerünket úgy kell alakítani, hogy megfelelő, civilizált és európai módon tudjuk kezelni ezt a problémát"

- hangsúlyozta Dmitrisz Avramopulosz.

60 millió ember

Világszerte 60 millió ember él menekültként az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR jelentése szerint. Csak tavaly nyolcmillióval nőtt azok száma, akik háború, üldöztetés vagy kitelepítések miatt az otthonuktól elszakítva élnek. A menekülők száma évről évre növekszik, az UNHCR a létezése óta még sosem regisztrál ilyen magas számokat (az UNCR-t 1950-ben alapították).