Leharmadolta a kormányát az iraki miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Felfüggesztik a nő- és az emberi jogi minisztériumokat is
Vágólapra másolva!

Harmincháromról huszonkettőre csökken az iraki kormány tagjainak a száma - jelentette be vasárnap késő este Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hivatala a néhány nappal korábban bejelentett kormányzati reformok jegyében, amelyek célja a korrupció felszámolása, valamint a hadsereg és a politikai vezetés által elkövetett hibák kiküszöbölése.

Négy minisztériumot felfüggesztenek

Az intézkedés értelmében négy minisztérium működését függesztik fel, beleértve az emberi jogokkal és a nők esélyegyenlőségével foglakozó tárcát. Az iraki parlament kedden fogadta el azokat az átfogó reformcsomagokat, amelyek különböző költségcsökkentési intézkedések mellett a három miniszterelnök-helyettesi és három alelnöki poszt megszüntetéséről is rendelkeznek.

Tüntetések voltak

A törvényjavaslatok azután kerültek a parlament elé, hogy az utóbbi hetekben Bagdadban és számos dél-iraki városban folyamatosan tömegtüntetések zajlottak a kormányzati munka és a közszolgáltatások alacsony színvonala és a kiterjedt korrupció miatt. A tüntetéshullámot a nyári hőségben megszaporodó áramkimaradások okozta közfelháborodás indította el.