Egészségügyi katasztrófát okozhatnak a bejrúti szeméthegyek

Libanon Bejrut szemét
A man throws out his garbage on piles of rubbish on the street in Beirut on July 28, 2015, as the Lebanese capital and the surrounding region continue to live in a trash crisis after residents living near the country's largest landfill shut it down. Activists and residents of Naameh and surrounding villages are blocking the roads leading to the Naameh landfill, preventing trash deliveries to the site. AFP PHOTO / JOSEPH EID
Vágólapra másolva!
Húszezer tonna szemét hever Bejrút utcáin, ami az egészségügyi miniszter szerint katasztrófához vezethet. Július közepén bezárták a szemétlerakót, a kormány azóta képtelen megoldást találni a problémára.
Vágólapra másolva!

Libanon egészségügyi katasztrófa szélén áll az utcákról el nem szállított több ezer tonna szemét miatt - mondta hétfőn Vael Abu Faur egészségügyi miniszter, aki szerint a szemétválság miatt a libanoniak egészsége forog kockán.

Szeméthegyek a bejruti utcákon Forrás: AFP/Joseph Eid

A szemét halomban áll az éttermek, kórházak, óvodák és iskolák közelében, ami miatt azt kell mondanom, hogy egy nagy egészségügyi katasztrófa szélén állunk" – jelentette ki a tárcavezető egy sajtótájékoztatón.

Bezárták a szeméttelepet

A mostani rendkívüli helyzethez a főváros, Bejrút legnagyobb szemétlerakó telepének július 17-i bezárása és a szemétszállítással megbízott társaság szerződésének felmondása vezetett. A kormány pedig eddig képtelen volt alternatív megoldást találni a politikai erők közötti nézetkülönbségek miatt.
Zsákutcában vagyunk. A felelősöknek félre kell tenniük politikai számítgatásaikat – mondta Abu Faur, aki azt is javasolta, hogy

Bejrút utcáin - az év legmelegebb időszakában - nagyjából

már 20 ezer tonnányi hulladék vár elszállításra,

s ez egyre jobban bosszantja a helyi lakosokat. Többen a probléma kezeléseként elkezdték elégetni az összegyűlt szemetet, mérgező füstöt juttatva a levegőbe.

A politikai erők közötti nézeteltérés megbénítja a libanoni parlament és a kormány munkáját. Ezt az állapotot jól szemlélteti, hogy

a képviselőknek tavaly május óta nem sikerült államfőt választaniuk.

Július végén Tammam Szalám miniszterelnök ismét kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a kormány bénultsága továbbra sem szűnik meg, és nem találnak megoldást a szemét elszállítására.