Kijev üzent Moszkvának: ne mélyítse a válságot

This handout picture taken and released by the Presidential press-service shows Ukrainian President Petro Poroshenko speaking to deputies of the platform during the  parliamentary session in Kiev on February 10, 2015.  Ukrainian Rebel rockets hit Ukraine'
Petro PorosenkoAFP PHOTO/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MICHAIL PALINCHAK
Vágólapra másolva!
A Donyec-medencében dúló fegyveres konfliktus további mélyülésének megakadályozására szólította fel az ukrán külügyminisztérium Oroszországot. Nem sokkal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna "külföldi irányításáról" beszélt.
Vágólapra másolva!

Ukrajna nehezményezi, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok "célzott provokációi" miatt az utóbbi időben kiéleződött a helyzet az ország keleti részében.

Gyakoriak a támadások

A kijevi külügyminisztérium szerint az elmúlt egy hét alatt jelentősen nőtt az Oroszországból származó fegyverekkel elkövetett támadások száma az ukrán fegyveres erők, valamint lakott területek és infrastrukturális létesítmények ellen.

Egyre gyakoribbak a fegyveres incidensek a térségben Forrás: AFP/Alexander Zobin

Kijev adatai alapján a múlt héten összesen több mint 850-szer lőtték a szakadárok a front ukrán oldalát. Augusztus 14-én 175 ízben nyitottak tüzet, amire az elmúlt félévben nem volt példa. Kijev igyekszik a helyzetre felhívni a nemzetközi közösség figyelmét - tudatta a külügyminisztérium.

Kihívásnak érzi Porosenko

Petro Porosenko ukrán elnök eközben Facebook-oldalán Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a Krím félszigeten tett aznapi látogatását "a civilizált világgal szembeni kihívásnak" minősítette, amely szerinte az orosz katonák és zsoldosok által folytatott feszültségkeltés forgatókönyvének része.

Petro Porosenko ukrán elnök Vlagyimir Putyin krími látogatását kifogásolta Forrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

Nehezményezte, hogy a vizitet Moszkva nem egyeztette az ukrán vezetéssel. Az ilyen látogatások szerinte előrevetítik a félsziget további militarizálását, valamint elszigetelődését. A Krímnek csakis Ukrajnán belül van jövője - mondta az ukrán elnök.

Putyin elnök is üzent

Putyin a híradások szerint az Oroszország által tavaly tavasszal Ukrajnától önkényesen elcsatolt félszigetre azért utazott hétfőn, hogy részt vegyen egy tanácskozáson, amelynek témája az oroszországi turizmus helyzete.

A krími tanácskozáson Putyin a kijevi vezetést is bírálta.

Az orosz államfő szégyenletes gyakorlatnak, és az ukrán nép megalázásának tartja, hogy az ukrán kormányban és a régiókban külföldiek foglalnak el kulcsfontosságú posztokat, így az ország "külföldi irányítás" alatt van.