Kiterjedt hálózat a felelős a bangkoki merényletért

News, bangkoki robbantásos merénylet, nincsenek magyar áldozatok
Munkások takarítják a törmeléket az Eravan szentélynél
Vágólapra másolva!
Legalább tíz ember gyanúsítható azzal, hogy részt vett a húsz halálos áldozatot követelő bangkoki robbantásos merényletben - jelentette be a thaiföldi rendőrfőkapitány. 
Vágólapra másolva!

„Kiterjedt hálózatról van szó. Az előkészületek számos ember bevonásával zajlottak, nem kevesebb, mint egy hónapon át" - mondta Szomjot Pumpunmuang újságíróknak.

A thaiföldi hatóságok az Interpolhoz fordultak, hogy segítséget kérjenek a merénylet fő gyanúsítottjának felkutatásához, bár egyelőre nem tudják, hogy a pokolgépet a helyszínen elhelyező férfi elhagyta-e már az országot.

Munkások takarítják a törmeléket az Eravan szentélynél Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Jutalom a nyomravezetőnek

A rendőrség egymillió baht (7,8 millió forint) pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek. Egy taxis segítségével sikerült fantomképet készíteniük a sárga pólós, fekete napszemüveges fiatal férfiról, és lakossági bejelentésekből tudják, hogy a férfit hallották valamilyen idegen nyelven beszélni, ami „nem angol” volt.

Két társát is keresik.

A merénylet indítéka továbbra sem ismert, a terrorcselekményt eddig semmilyen csoport nem vállalta magára.

Helyszínelők dolgoznak a forgalmas csomópontban. Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Kínai szál?

A thaiföldi katonai kormányzat szerint „valószínűtlen”, hogy egy nemzetközi terrorcsoport állna a robbantás mögött.

A Bangkok Post viszont úgy értesült, hogy a nyomozók ujgur szélsőségesek által elkövetett „bosszút” sejtenek a támadás mögött, miután Thaiföld júliusban 109 ujgurt visszatoloncolt Kínába.

A hongkongi South China Morning Post felhívja a figyelmet arra, hogy Thaiföld rendkívül népszerű célpontja a kínai turistáknak, ezért ha bebizonyosodna, hogy a bangkoki merénylet a kínaiak ellen irányult, az súlyos károkat okozna a thaiföldi idegenforgalomnak.

A lap közlése szerint csak júniusban több mint 65 ezer hongkongi és 630 ezer, az anyaországból érkező kínai turista fordult meg Thaiföldön, tavaly pedig az ötmilliót is meghaladta a kínai turisták száma.