Rendkívüli állapotot hirdettek a migránsok miatt Macedóniában

Gevgelija, 2015. augusztus 17. Bevándorlók várnak egy Szerbiába induló vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán 2015. augusztus 17-áén. Az Európai Unióba tartó bevándorlók Macedónián és Szerbián keresztül akarnak Magyarországra jutni. (MTI/AP/Boris Grdanoski)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot hirdettek Macedóniában, mert a rendőrség és a katonaság nem tud megbirkózni az országba érkező menekültáradattal. A Szalonikiből Szkopjéba tartó vonatokat több ezer migráns tartóztatta fel. 
Vágólapra másolva!

A macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot a balkáni országba érkező illegális bevándorlók miatt.

A szkopjei sajtó beszámolói szerint a macedón rendőrség és katonaság a macedón–görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba. A tudósítások szerint

több ezer migráns rekedt a határsávban,

mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába.

Bevándorlók várnak egy Szerbiába induló vonatra Gyevgyelija vasútállomásán Forrás: MTI/AP/Boris Grdanoski

Feltartóztatott vonatok

Ezzel egy időben több ezer migráns tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó személy- és teherszállításra használt vonatokat. Ezt a vasútvonalat használja a legtöbb migráns arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegyek jelentősen olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál.

A macedón–görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre,

az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között,

a helyekért folytatott tusakodásban többen is megsérültek. Mivel kevés a vasúti vagon, Szkopje a szomszédos országoktól kért segítséget, eddig azonban egyik kormány sem válaszolt.

Ezrek próbálnak feljutni a vonatokra Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovski

Szíriából indul a többség

Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak. A hivatalos adatok szerint mintegy kétezer migráns lépi át mindennap a görög–macedón határt, ahonnan Szerbiába, majd Magyarország és más európai uniós országok felé folytatják útjukat.