Felavatták az amerikai hadsereg két első női rangerét

Fort Benning, 2015. augusztus 21. A 25 éves Shaye Haver főhadnagy (k) és a 26 éves Kristen Grierst százados (j) mosolyog, miután rangerré avatták őket Fort Benningben 2015. augusztus 21-én. Az Egyesült Államokban most avattak először rangerré katonanőket, ám a 94 - velük együtt végzett - férfi évfolyamtársával ellentétben a két katonanő nem kérheti felvételét a könnyűfegyverzetű, 75. ranger ezredbe, a Pentagon ugyanis még csak most vizsgálja, hogy különleges műveleti egységekben is alkalmazhat-e nőket. (MTI/AP/John Bazemore)
Vágólapra másolva!
Először avattak rangerré amerikai katonanőket pénteken az Egyesült Államokban.  
Vágólapra másolva!

A 25 éves Shaye Haver főhadnagy és 26 éves Kristen Grierst százados volt az első két nő, aki valaha is elvégezte a különösen emberpróbáló Ranger Iskolát a Georgia állambeli Fort Benningben.

Az Apache-helikopterpilóta Haver és a katonai rendész Grierst egy csütörtöki sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy történelmi teljesítményük más nők előtt is megnyitja az utat.

A hadsereg kísérleti jelleggel most először nyitotta meg az 1972 óta működő Ranger Iskolát a nők előtt.

Ilyen elitkiképzés nélkül, amelyen a szárazföldi erők állományának mindössze 3 százaléka esett át, hivatalosan senki sem lehet a 75. rangerezred katonája, és aligha tölthet be több fontos parancsnoki posztot a gyalogságnál.

A 25 éves Shaye Haver főhadnagy (k) és a 26 éves Kristen Grierst százados (j) mosolyog, miután rangerré avatták őket Fort Benningben Forrás: MTI/AP/John Bazemore

Áprilisban (381 férfi mellett) a "gyengébb nem" 19 képviselője kezdett bele a kiképzésbe, de csak az egyaránt a West Point-i katonai akadémiáról kikerült Haver és Griest tudta végigcsinálni azt. A lemorzsolódás rendszerint a férfiak között is óriási: minden évben mintegy 4 ezren próbálnak meg rangerré válni, de ez rendszerint csak a 40 százalékuknak sikerül.