Harminchétmillióan bánják, hogy valaha félreléptek

Ashley Madison
Vágólapra másolva!
Harminchétmillió ember bánja, hogy valaha is regisztrált a hűtlen házastársak társkeresőjére. Az Ashley Madison felhasználóinak adatai csak a múlt héten szivárogtak ki az internetre, de már most többen lebuktak, köztük egy floridai államügyész és egy keresztény értékeket hirdető valóságshow-sztár. Ketten öngyilkosságot követtek el. A cég félmillió dollárt ajánlott fel annak, akinek információja van a szivárogtatóról.
Vágólapra másolva!

„Idén regisztráltam az Ashley Madison oldalára, amikor a magánéletemben és a munkámban egyaránt óriási volt a stressz. Tulajdonképpen nem is akartam senkivel találkozni, és egy hónap elteltével rájöttem, hogy ennek semmi értelme. Végül 19 dollárt fizettem, hogy eltüntessék az adataimat. A botrányról egy hónap múlva hallottam, és mivel az IT-szektorban dolgozom, kíváncsivá tett. Megszereztem a listát,

beütöttem az e-mail címemet, és kivert a hideg veríték: ott voltam.

Először rettenetesen megijedtem, most pedig már dühös vagyok, hiszen egy olyan szolgáltatásért fizettem, amit nem kaptam meg. A feleségemnek még nem mertem elmondani.”

Az Ashley Madison kifejezetten hűtlen házastársaknak készült Forrás: ashleymadison.com

A fenti csak egy a sok névtelen vallomásból, ami az Ashley Madison körül kirobbant botrány óta a sajtóban megjelent. A házasságon kívüli viszonyra vágyók társkeresőjének

világszerte 37 millió tagja van,

valószínűleg most ugyanennyien rettegnek a lebukástól.

A The Impact Team nevű hackercsoport ugyanis több figyelmeztetés után augusztus 18-án 60 gigabájtnyi adatot tett ki az internetre a felhasználókról. A hackerek júliusban jelentkeztek először az üzemeltető Avid Life Mediánál, és a honlap azonnali megszüntetését követelték.

A társkereső botrányos volta mellett fel akarták hívni a figyelmet egy hazugságra: a Full Delete funkcióra, azaz a teljes törlésre. A felhasználók elméletben 19 dollárért élhetnek vele, így az Ashley Madison állítása szerint minden róluk szóló információ – név, cím, bankkártya adatok, számlák és szexuális fantáziák – törlésre kerül. Csakhogy ez nem volt igaz.

Csak kalandra vágytak

Mára több adatbázis is kering a regisztrált tagok e-mail címeivel, adataival és tranzakcióival. Bár eredetileg csak a sötét weben lehetett megtalálni, mára már a torrentoldalakon is megjelent, így egy kis kereséssel bárki hozzáférhet.

Az Ashley Madison már a szivárogtatás előtt is botrányos oldalnak számított, ami nem csoda, hiszen bevallottan megcsalásra épített. Már a jelszava is vitát kavart:

„Az élet rövid. Lépj félre”

pontosan megfogalmazza, kiknek is szól a kanadai honlap. A cég tulajdonában több társkereső is van, az egyiken idősebb nők kereshetnek fiatal férfiakat, a másik pedig gyönyörű fiatal nők számára kínál pénzes pasikat.

Cristoph Kraemer, a szájt európai kommunikációs igazgatója Magyarországon járt, amikor hazánkban is elindult a szolgáltatás Fotó: Marton Szilvia

Félmillió dolláros jutalom

A hétfői torontói sajtótájékoztatón az Ashley Madison tulajdonosa bejelentette:

félmillió dollárt ajánl fel annak, aki bármi olyan információt ad, ami a felelősök kézre kerítéséhez vezethet.

„Ez a világ egyik legnagyobb adatlopási ügye, amit az is egyedivé tesz, hogy több tízmillió ember személyes adatát hozták nyilvánosságra” – ismerte el Bryce Evans, a cég felelős vezetője.

A kanadai rendőrség azt is bejelentette, hogy

ketten az eddigi adatok szerint a történtek miatt követtek el öngyilkosságot.

Eddig sem volt angyal

Az Ashley Madison korábban is elég nagyvonalúan kezelte a felhasználók adatait, egy kutatónak például megengedte, hogy tudományos munkájához belenézzen a privát beszélgetésekbe, valamint újságíróknak is gyakran küldött felméréseket hűtlenségi statisztikákról.

Milliók rettegnek a lebukástól világszerte, két felhasználó pedig öngyilkos lett Forrás: Thinkstock

A többi társkeresővel ellentétben

az Ashley Madison nem kér pénzt a regisztrációért.

A felhasználók viszont már pénzért vehetik az úgynevezett krediteket, ezekért cserébe üzeneteket küldhetnek, és cseteket kezdeményezhetnek. Igaz, ez csak a férfiaknak kerül pénzbe: nekik fizetniük kell azért, hogy nőknek írjanak, vagy elolvassák a nőktől kapott üzeneteket, míg a nők ugyanezt ingyen kapják.

Kinek állt az érdekében?

Egyelőre senki nem tudja, hogyan kerültek fel a felhasználók adatai az internetre, a cég azt sem zárja ki, hogy belülről törte fel valaki a rendszert. Alapvetően három adatbázis lett nyilvános: a legnagyobb a felhasználók profilnevét, címét és születési idejét tartalmazza, valamint azt is, mik a szexuális preferenciáik. A másodikon a hitelkártyák utolsó négy száma szerepel, de azt több biztonsági szakértő is leszögezte, hogy ez nem elég ahhoz, hogy internetes tolvajok pénzt vegyenek le a számlákról.

A nyilvánosság számára leginkább a harmadik adatbázis az érdekes, ezen a bejelentkezéshez használt e-mail címek vannak.

Rengeteg közülük a kormányzati, valamint céges cím,

ez utóbbi már csak azért sem meglepő, mert kevés házas ember adná meg az otthoni elérhetőségét, ha meg akar valakit csalni.

A honlapot a The Impact Team nevű hackercsoport törte fel. (Képünk illusztráció) Forrás: SPL

Steve Jobs és Tony Blair

A kikerült e-mail címek valódisága erősen megkérdőjelezhető.

Az Ashley Madison nem kért tagjaitól visszaigazoló e-mailt,

így tulajdonképpen akármilyet meg lehetett adni. Nehezen hihető, hogy a listán található tblair@labour.gov.uk, vagy a steve@apple.com valódi lenne. Mint az a fenti sztoriból is kiderült, a listán olyan profilok is találhatók, amiket korábban pénzért töröltek.

Elkezdődött a kármentés

Azt persze senki nem hiszi el, hogy 37 millió felhasználó között egyetlen híres ember vagy politikus sincs. Az adatbázis hiányosságai miatt azonban könnyen megvédhetik magukat, ha mégis előkerül a nevük. Pletykák szerint ugyanakkor Hollywood legnagyobb PR-ügynökségénél már több színész is jelentkezett, hogy egy esetleges lelepleződés esetén segítséget kapjanak.

Van, aki a 2011-ben elhunyt Apple-vezér, Steve Jobs nevét használta Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Lebukott az államügyész

Eddig viszont alig néhányan ismerték el, hogy fent voltak az oldalon. Egyikük Jeff Ashton floridai államügyész, aki a regisztrációja ellenére cáfolta, hogy bárkivel is viszonya lett volna.

„Két évvel ezelőtt kíváncsivá tett a honlap, ezért regisztráltam,

Mélyen megbántam, hogy bármi közöm volt hozzá, hatalmas bánatot okoztam ezzel a feleségemnek és a gyermekeimnek.

Nyilvánosan szeretnék tőlük bocsánatot kérni” – jelentette ki Ashton, aki azt mondta, hogy csak a kíváncsiság hajtotta, és senkivel nem találkozott.

Molesztált, most csalt is

Az amerikai közvéleményt még ennél is jobban sokkolta Josh Duggar esete, aki szüleivel és 18 testvérével az egyik legnépszerűbb valóságshow szereplője volt. A műsort idén júliusban szüntette meg a TLC csatorna, miután kiderült, hogy Josh fiatalkorában öt lányt zaklatott, köztük két testvérét is. Most pedig az derült ki, hogy tagja volt az Ashley Madisonnak.

A férfi nyilvános közleményben kért bocsánatot, amiért hűtlen volt a feleségéhez, és

a világ legnagyobb képmutatójának nevezte magát.

„Annyira szégyellem magam a kettős életem miatt, és sajnálom a fájdalmat és a szégyent, amit a feleségemnek és a családjának okoztam” – írta.

Magyarok is vannak

A 37 millió hűtlenkedő között jócskán akadtak magyarok is. Még térkép is felkerült az internetre, amelyen látható, hogy melyik településekről kerestek szeretőket a magyar tagok. A piros pontokkal jelzett helyeken a házasságtörők több mint 85 százaléka férfi, a fehér pontoknál férfiak és nők is félreléptek.

A magyarországi felhasználókat is pontok jelzik Forrás: Telegraph

Nagyvállalatok veszélyben

Internetes biztonsági szakértők szerint a lebukás mégsem a hírességekre, hanem a nagyvállalatokra, különösen a bankokra nézve a legveszélyesebb. Félő ugyanis, hogy a listára felkerült alkalmazottaikat megzsarolhatják, ezért a szakértők azt tanácsolják a cégeknek, hogy inkább derítsék ki, kiket érinthet a botrány a munkavállalóik közül.

„Ha bűnöző lennék, nem pénzért, hanem információért zsarolnám a pénzügyi nagyvállalatoknál dolgozókat,

hiszen az sokkal értékesebb. A feketepiacon hihetetlen összegekért lehetne eladni az adatokat, sokkal többért, mint amennyit az érintettektől lehetne kérni” – mondta Stephen Coty, az Alert Logic nevű IT-cég biztonsági szakértője.

Az Ashley Madison felhasználói kontinensre lebontva: az Egyesült Államokban és Európában szerették Forrás: The Telegraph

Ha fél, ne használja

És mi a garancia arra, hogy ilyen többé nem történik meg? Tulajdonképpen semmi. Larry Flint, a híres Hustler pornómagazin alapítója egy interjúban arra figyelmeztetett: ha nem akarjuk, hogy kompromittáló adatok kerüljenek rólunk nyilvánosságra, akkor soha ne tegyük fel őket az internetre.

Hiába ígérnek névtelenséget az ilyen honlapok,

nincsen olyan számítógépes program, amit ne lehetne feltörni.

Az Ashley Madison is valószínűleg csak az első volt a sorban, a jövőben senki nem lesz biztonságban.

Csak egy dolog biztos: a válóperes ügyvédek örülni fognak. A The Daily Mailnek egyikük egyenesen úgy fogalmazott:

„Ez olyan, mintha szeptemberben jött volna el a karácsony.”