Fogynak a miniszterek Guatemalában

Guatemala, Mészárlás egy diszkóklubban, Az El Ranchón diszkó bejárata a Guatemalavárostól 25 km-re fekvő Villa Nuevában
Vágólapra másolva!
A guatemalai kormány újabb két minisztere nyújtotta be lemondását az államfőt érintő korrupciós botrány miatt. Előzőleg a kormány másik két tagja is távozott.
Vágólapra másolva!

Lemondott az egészségügyi és az agrártárca vezetője vasárnap Guatemalában, és erre az elhatározásra jutott a rendőrségi reformok végrehajtásáért felelős elnöki megbízott is. Előző nap a gazdasági és az oktatási miniszter mondott le.

Korrupciógyanú az államfő ellen

A közép-amerikai ország legfőbb ügyésze a hét végén kezdeményezte, hogy az egyre súlyosbodó korrupciós botránnyal kapcsolatban induljon alkotmányos vádemelési eljárás Otto Pérez Molina államfő ellen. A vádhatóság szerint az elnök közvetlenül érintett a megvesztegetési ügyben.

Guatemalában az elnök elleni korrupciógyanú borzolja a kedélyeket Forrás: MTI/EPA

A hónapok óta dagadó korrupciós botrányban az ügyészség vádja szerint különböző tisztségviselők kenőpénzeket fizettek azért, hogy ne kelljen a vámot kifizetni importárukra, és ezzel több millió dollárnyi kárt okoztak az államnak.

Már nem indulhat újra ősszel

Roxana Baldetti alelnök májusban lemondásra kényszerült, mert a hatóságok kinyomozták, hogy személyi titkára a bűnözői kör vezetője. Rajta kívül körülbelül

ötven köztisztviselő és magánszemély ellen indult eljárás, az alelnököt őrizetbe vették a hatóságok.

A guatemalai államfő tagadja, hogy bűnös lenne, és közölte azt is, nem mond le posztjáról, amelynek még januárig birtokosa. Vasárnap tüntetést tartottak az elnöki palota előtt Pérez azonnali távozását követelve. Guatemalában szeptember 6-án lesz elnökválasztás, de Pérez ezen már nem indulhat.