Észtország is kerítést épít

Vágólapra másolva!
Több mint 100 kilométeres szakaszon épít kerítést az orosz határra Észtország, hogy megállítsák az illegális bevándorlókat. 
Vágólapra másolva!

Két és fél méter magas szögesdrótkerítést épít Oroszországgal közös határán Észtország az illegális bevándorlás megfékezésére - közölték kedden észt tisztségviselők.

A tervek szerint az Észtország és Oroszország közötti határ egyharmadát zárják le, ez 106-108 kilométeres szakaszt jelent. A kerítés az ország délkeleti határának biztosítását szolgálja, attól északabbra a határvonal többnyire vízfelületen húzódik.

Az Európába tartó menekültek egyre nagyobb számban Oroszországon keresztül igyekeznek elérni a határok nélküli schengeni övezetet.


A Barents Observer című hírportál múlt heti jelentése szerint a norvég rendőrség már lépéseket fontolgat annak érdekében, hogy gátat vessen az illegális határátlépéseknek az Oroszországgal közös, többé-kevésbé szárazföldi határán. A Norvégia és Oroszország közötti egyetlen határátkelőnél idén eddig 131 menekültet regisztráltak.

Az illegális migránsok többsége szíriai származású - derült ki a norvég határőrség közleményéből.

Közülük sokan stopposként - gyanútlan turistákhoz csatlakozva - kelnek át a határon - mondta egy rendőrségi szóvivő.

A schengeni övezet országai közül Finnországnak van a leghosszabb - mintegy 1500 kilométeres - közös határa Oroszországgal. Ennek a határszakasznak a biztosítása még a szovjet időkből maradt fenn, és Finnország idáig nem jelezte, hogy nőtt volna az illegális határátlépések száma.