Siet a világ egyik leghíresebb órája

London, Big Ben, Westminster
Vágólapra másolva!
Két hete hat másodpercet siet a Big Ben órája, a hibát a BBC4 rádióadó szerkesztői vették észre, amikor élőben közvetítették a toronyóra hangját.
Vágólapra másolva!

A londoni parlament Erzsébet-tornyának 156 éves órája valóban pontatlanul jár - ismerték el a törvényhozás épületében dolgozó lakatosmesterek kedden. A hiba pontos okát egyelőre még nem tudják, de már dolgoznak azon, hogy az óra újra pontos legyen - mondta az egyikük, Ian Westworth.

Nagy-Britanniában sokan a Big Ben órájához igazítják a sajátjukat.

A kovácsok szerint elő-előfordul, hogy vannak apróbb gondok az órával.

- magyarázta Ian Westworth. A Big Ben egyébként nem az óra, sőt nem is a torony neve: valójában a londoni parlament óratornyában lévő híres harangot hívják így, amely 1859. július 11-én szólalt meg először.

London, Big Ben, Westminster Forrás: AFP

Az óratornyot, a brit főváros egyik leghíresebb szimbólumát, a viktoriánus korszak építészeti és műszaki mesterművét Edmund Beckett Denison, Grimthorpe bárója tervezte. Denison eredetileg ügyvéd volt, de szenvedélyesen érdekelték az órák, és ő változtatta meg a harang óraművének eredeti tervét, hogy az nagy mérete és az időjárási viszontagságok ellenére másodpercre pontos legyen.

A monumentális óra percmutatója 4,25 méter hosszú. A szerkezetet hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken húzzák fel kézzel, az eljárás több mint egy óra hosszat tart. Ha egy kicsit siet vagy késik, a szerelők a helyzettől függően egy régi egypennys érmét tesznek az ingára vagy elveszik róla: elég ugyanis ez a kicsiny súlyeltérés, hogy lelassítsák vagy felgyorsítsák az óraművet kétötöd másodperccel.