Németország befogadja a szíriai menekülteket

macedónia menekültek migránsok görög határ
Migrants wait to cross the Macedonian-Greek border near the town of Gevgelija, on August 20, 2015. Macedonian special police forces arrived this morning and blocked the illegal border crossing between Macedonia and Greece."Government of Macedonia has declared the state of emergency in the region of country's southern and northern border and in accordance with the law to open a possibility for appropriate engagement of the army of Macedonia,”official said.AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén – így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová.
Vágólapra másolva!

A nürnbergi székhelyű Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hatóság (BAMF) úgy döntött, a szíriai menedékkérők esetében lemond a dublini egyezmény alkalmazásáról, és a polgárháborútól sújtott közel-keleti országból érkezőket nem küldik oda vissza.

Az év első hat hónapjában 44 ezer szír menedékkérőt regisztráltak a német hatóságok. Közülük július végéig mindössze 131 esetben kezdeményezték a visszaszállítást másik tagországba.

44 ezer szír kért menedékjogot Németországban Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Merkelnek nem tetszik

A menekültválság miatt kialakult helyzet „nem méltó Európához”, és elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csupán három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül – jelentette ki kedden a német kancellár egy duisburgi lakossági fórumon.

„Ez nem az az EU, amelyet szeretnénk” – idézte a kancellárt online kiadásában a Bild című lap, amely szerint Angela Merkel élesen bírálta, hogy a tagországok nem működnek együtt a válság kezelésében.

Merkel nem ilyen Európát akar Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A németországi helyzetről elmondta: nem szabad senkit azzal hitegetni, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így „nem tudunk segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak”.