Európa kapujában terjeszkedik az Iszlám Állam

Iszlám állam 0613
Vágólapra másolva!
Kétszáz kilométer hosszú tengerparti szakaszt foglaltak el az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet fegyveresei a líbiai Szirt város térségében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozik a terjeszkedéssel.
Vágólapra másolva!

Afrika északi részén, Líbiában terjeszkedik az Iszlám Állam, Szirt városától Málta szigete Európában csak 560 kilométernyi távolságra van. Arról, hogy a település közelében kétszáz kilométer hosszú partszakaszt foglaltak el a terrorszervezet fegyveresei, Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja számolt be a szervezet Biztonsági Tanácsának tett jelentésében.

Az ENSZ összefogást vár

León felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi, július közepén tett jelentésében még az szerepelt, hogy az Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták a stratégiai fontosságú Szirt városát, de mostanra már az attól keletre és nyugatra elterülő, kétszáz kilométernél hosszabb partszakaszt is az ellenőrzésük alatt tartják.

A líbiai különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam komoly és valós veszélyt jelent Líbiára. A biztonsági erők, illetve ottani fegyveres csoportok ezzel teljesen tisztában vannak, de meg kell érteniük, hogy a terrorszervezet megfékezésére irányuló erőfeszítéseik nem lesznek hatékonyak, ha fognak össze – mondta León.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése és a diktátor megölése óta káosz uralkodik, jelenleg két kormány és két parlament működik az országban. Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.

A káosz velük van

Az Iszlám Állam a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el a terrorszervezet.

Líbia nemzetközileg elismert, Tobrukban székelő kormánya szerint a terrorszervezet népirtást folytat Szirtben, tucatszám gyilkolja az ártatlan civileket. A kabinet tíz nappal ezelőtt felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat a dzsihádista szervezet állásaira.