Felesküdött a görög átmeneti kormány

Vágólapra másolva!
Prokopisz Pavlopulosz görög államfő pénteken aláírta a parlamentet feloszlató rendeletet, hogy szeptember 20-án előre hozott választást lehessen tartani. Ugyancsak pénteken felesküdött a görög átmeneti kormány.
Vágólapra másolva!

A kabinet élén a 65 éves Vassziliki Tanu áll, a görög Legfelsőbb Bíróság vezetője, aki Görögország első női miniszterelnöke. Az átmeneti kormány ugyan még egy hónapig sem fog szolgálni, mégis fontos dolga van:

felügyelnie kell több megszorító intézkedés végrehajtását.

Tanu a kulcsfontosságú pénzügyminiszteri tárcát az akadémikus Giorgiosz Houliarakiszra bízta, aki részt vett az ország hitelezőivel folytatott tárgyalásokon.

Koalíciós partner hiánya miatt

Az átmeneti kormány létrehozását az tette elkerülhetetlenné, hogy múlt csütörtökön lemondott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a baloldali Sziriza párt vezetője, az új kormány megalakításával megbízott Vangelisz Meimarakisz – az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnöke – pedig nem talált a megadott három nap alatt koalíciós partnert. Ilyen helyzetre a vonatkozó törvény kiköti, hogy

új választást kell tartani, leghamarabb 21 nappal az átmeneti kormány felállítását követően, legkésőbb pedig 30 napon belül.

Nőtt a baloldal népszerűsége

Ami az esélyeket illeti, a baloldali Sziriza továbbra is népszerűbb, mint konzervatív ellenfele – derült ki az Efimerida ton Syntakton című napilapban pénteken közölt felmérési eredményekből. A Szirizát a megkérdezettek 23 százaléka támogatja, szemben a konzervatív Új Demokrácia párt 19,5 százalékos támogatottságával. A felmérést a ProRata intézet végezte el ezerfős mintán.