Két év alatti kislány a halálkamionban

Doskozil, Hans Peter Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS rendőr rendvédelmi vezető sajtótájékoztató SZEMÉLY
Eisenstadt, 2015. augusztus 27. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok (k) sajtótájékoztatót tart az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban talált halottakkal kapcsolatban Eisenstadtban 2015. augusztus 27-én. A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járműre a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjában találtak rá. A halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó – derült ki a burgenlandi rendőrség sajtótájékoztatóján. A menekülttragédia ügyében hét embert fogtak el, közülük a magyar rendőrség tájékoztatása szerint négyen őrizetben vannak. Az osztrák rendőrök viszont három letartóztatásról beszéltek délelőtti sajtótájékoztatójukon. Nem ez az egyetlen ellentmondás a gyanúsítottak kilétét illetően: a  burgenlandi rendőrkapitány azt mondta, hogy egyiküknek magyar okmányai vannak, a magyar rendőrség portálunkkal viszont azt közölte, hogy három bolgárt és egy afgánt vettek őrizetbe. Köztük nincs magyar állampolgár- tette hozzá a magyar szóvivő.
Vágólapra másolva!

Nincs magyar állampolgár az őrizetbe vett négy gyanúsított között - mondta az Origónak Csiszér-Kovács Viktória a rendőrség szóvivője. Korábban Hans Peter Doskozil, az osztrák Burgenland tartomány rendőrparancsnoka nemzetközi sajtótájékoztatóján viszont azt mondta, hogy egy magyar állampolgárt is letartóztattak az ausztriai menekülttragédia ügyében. Az osztrák hatóság közleményében az olvasható, hogy "valószínűleg egy magyar állampolgár" is van a gyanúsítottak között. Az osztrák rendőrparancsnok arról beszélt korábban, hogy az egyik gyanúsítottnál magyar okmányok voltak. Csiszér-Kovács Viktória ezzel kapcsolatban azt mondta az Origónak, hogy "bárkinél lehetnek magyar igazolványok, attól még nem biztos, hogy az illető magyar állampolgár.

Ami viszont biztos: Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó.

A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek

– jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban (Eisenstadt). A gyerekek: egy két év alatti kislány és három kisfiú vesztette életét. Közülük az egyik három, másik nyolc, míg a harmadik 10 éves volt. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint az elhunytak nagy valószínűséggel Szíriából érkezhettek.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette a burgenlandi rendőrség sajtótájékoztatóját.

Doskozil közölte: három embert vettek őrizetbe Magyarországon, akik kapcsolatba hozhatók a csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, egyikük magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik. Azt mondta:

a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette.

A másik két gyanúsított bolgár, bolgár-magyar, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik.

A burgenlandi rendőrség 2015. augusztus 27-én Parndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállítja azt a kamiont, amiben több mint hetven holttestet találtak Fotó: Origo

Doskozil hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár–magyar csempészbandáról van szó. Az éjszakai órákban Magyarországon hét embert vettek őrizetbe, majd hármat tartóztattak le közülük. Róluk beszéltek részletesebben a tájékoztatón. A másik négyről nem esett szó.

Három bolgárt és egy afgánt fogtak el

Az ausztriai A4 autópályán történt bűncselekménnyel összefüggésben a Készenléti Rendőrség csütörtökön három bolgár és egy afgán állampolgárt fogott el, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat – közölték a hatóságok az Origóval. A nyomozók házkutatásokat, lefoglalásokat hajtottak végre, és közel 20 főt tanúként hallgattak ki – tették hozzá. Az előzetes letartóztatás elrendeléséről szombaton, kora délután dönt a Kecskeméti Járásbíróság.

Budapestről indulhatott

A közvetlen halálokot igazságügyi orvosszakértő vizsgálja, de ez több napig eltarthat a halottak nagy száma miatt. A jármű nagy valószínűséggel Budapest déli részéről indulhatott. Lehet, hogy közlekedési balesetből származott a sérülés a teherautón, de még

szakértők vizsgálják, hogy a karcolások származhattak-e a szabadulni próbáló menekültektől

– mondta a rendőrparancsnok.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok tájékoztatása szerint négy gyermek vesztette életét a kamionban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Menekültkvótát akar Ausztria

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint Ausztria már több mint egy évvel ezelőtt egy határozott koncepciót tett le a migránshelyzet kezelésére. Az osztrák belügyminiszter

egyértelműen kiállt amellett, hogy a menekülteket egy kvóta szerint osszák el.

Fontos, hogy legális utakat teremtsünk a menekülteknek ahhoz, hogy Európába jussanak. Csak így tudunk küzdeni az embercsempészek ellen – mondta Mikl-Leitner.

Az osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint Ausztria nem fogja szigorítani a határellenőrzést. 1300-an vesznek részt a jelenlegi ellenőrzésben, amit a határtól beljebb végeznek – mondta Johanna Mikl-Leitner.

Johann Fuchs eisenstadti főügyész arról beszélt, hogy a vádemelés az ő hatáskörükbe tartozik.

Több ezer eurót fizethettek

Sokszor 3-5000 eurót fizetnek az embercsempészeknek a menekültek, hogy Ausztriába vagy Németországba vigyék őket. Nem kizárt, hogy a szerencsétlenül járt menekültek is ennyit fizettek