Izland fővárosában Darth Vaderről neveztek el utcát

Darth Vader
Vágólapra másolva!
Izland fővárosának polgármestere meghajolt a népakarat előtt: a város vezetői engedélyezik, hogy Darth Vaderről George Lucas Star Wars című filmjének főgonoszáról nevezzenek el egy utcát Rejkjavíikban.
Vágólapra másolva!

A polgármester nem is nagyon tehetett mást, a lakók ugyanis a város egyik weblapján szavaztak a kérdésről, amit direkt azért hozott létre az önkormányzat, hogy a közvetlen demokrácia terepe legyen. Amire a lakók ott igent mondanak, az úgy is lesz.

Aki a Darth Vader utca feliratú tábla alatt szeretne fényképezkedni, csalódni fog Forrás: LucasFilm

A weblapon új városi projektekről lehet szavazni, illetve arról is dönthetnek a lakók, hogy mire költsön pénzt az önkormányzat.

Jon Gnarr egykori polgármester, aki maga is Csillagok háborúja-rajongó, így kommentálta az átnevezést: "Na végre!"

Azok a külföldi rajongók viszont, akik arra számítanak, hogy fényképezkedhetnek majd a Darth Vader utca feliratú tábla alatt, kicsit csalódni fognak. Nem a filmbéli főgonosz angol neve szerepel majd az utcanévtáblán, hanem a helyi elnevezése: Svarthöfði. A szó egyébként magyarra fordítva azt jelenti, hogy "fekete fej". Amikor a szigetországban először mutatták be a filmet, izlandi nyelvre fordították le a szereplők neveit a szinkronban. Magyarországon ilyesmi nem történt, csak a film címe lett "Csillagok háborúja" az eredeti helyett.