Csecsemőkkel kereskedett egy szociális munkás Mexikóban

Vágólapra másolva!
Szegény vagy drogfüggő anyáktól elvette a csecsemőjüket, és 5-9 ezer dollárnak megfelelő összegért eladta őket örökbefogadó szülőknek egy szociális munkás Mexikóban.
Vágólapra másolva!

A hatóságok kilenc esetről tudnak, de férfi valószínűleg már évek óta folytatta ezt a gyakorlatot, és sokkal több csecsemő is áldozatául eshetett.

Ráadásul nem kizárt, hogy más szociális munkások is elkövethettek ilyen bűncselekményt.

Mexikóban maradtak

Eddig három érintett csecsemőt tudtak azonosítani, és megtalálni. Az a gond, hogy ezek a gyerekek már megszerették nevelőszüleiket.

Olyan közép- vagy felső középosztálybeli szülőkről van szó, akik meg akarták kerülni a hosszú és összetett örökbefogadási eljárást.

Évekig nem jelentette senki az esetet Forrás: Harkányi Árpád

Összejátszott az orvosokkal

A gyanúsított a sonorai ügyészi hivatal gyermekvédelmi szolgálatánál dolgozott, és indokolt esetben joga volt elvenni anyjuktól a veszélyeztetettnek ítélt csecsemőket, de át kellett volna adnia őket a gyámhivatalnak.

Ehelyett összejátszott egy orvossal, aki hamis születési anyakönyvi kivonatot állított ki a csecsemőknek az örökbefogadó szülők családnevével, őket jelölve meg biológiai szülőkként.

Az ügyészi hivatal 16 letartóztatási parancsot adott ki az ügyben, részben ilyen örökbefogadó szülők ellen.

Szegény és drogos anyáktól vette el a gyerekeket Forrás: AFP/Hector Guerrero

Negyven évet is kaphatnak

Miután egyik gyereknek sem volt rossz sora a nevelőszülőknél, a vád gyerekkereskedelem, illetve -lopás. Akiket ilyen vádban bűnösnek találnak, 15-től 40 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók.

A kérdés az, hogy ezt a gyakorlatot a gyanúsított hogyan tudta ilyen sokáig folytatni. Az ügyre úgy derült fény, hogy egy anya feljelentést tett, miszerint a fiát ellopták a kórházból, ahová napszúrás miatt vitte be.