Ezrek üdvözölték a menekülteket Drezdában

Vágólapra másolva!
Ezrek vonultak utcára szombaton a kelet-németországi Drezdában, hogy kifejezzék szolidaritásukat az Európába érkező menekültek iránt
Vágólapra másolva!

A demonstráció résztvevői azt szerették volna a világ tudomására hozni, hogy szívesen látják a menekülteket Szászország tartományban, ahol az utóbbi időben több idegenellenes támadás történt.

A menet a hasonló megmozdulásokról ismert szlogent skandálta: "Say it loud, say it clear, refugees are welcome here" (Mondd hangosan, mondd tisztán, a menekülteket itt szívesen látják).

A tüntetést a "Náciellenes Szövetség" nevű, a szélsőjobboldali erők elleni küzdelmet zászlójára tűző csoport szervezte. A rendezvényen nem történt semmilyen rendbontás, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A szervezők szerint ötezren, a rendőrség szerint ezren vettek részt a felvonuláson.

A Drezda mellett fekvő Heidenauban hatszáz menedékkérőnek rendeznek be szállást egy üresen álló barkácsáruházban, és az intézmény megnyitása ellen tüntető csoportok az előző hét végén többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A zavargásokban több mint harminc rendőr megsebesült.

Németországban egyre több médium és közszereplő áll ki az országba érkező menekültek mellett.

Szombaton a Bild című napilap azzal a felirattal jelent meg a címlapján, hogy "Segítünk". Az újság meg akarja mutatni, hogy a harsány idegenellenes hangok nem a többségi társadalom álláspontját képviselik. A kezdeményezéshez a Der Spiegel és Süddeutsche Zeitung című lap is csatlakozott.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezik a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyi szám négyszerese, és azt jelenti, hogy Németország fogadja be az EU-ba érkező menedékkérők 40 százalékát.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Die Welt című német lap szombati számában megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy bizonyos európai országok "égbekiáltó kudarcai" tömegsírrá változtatják a Földközi-tengert, valamint borzasztó eseményekhez vezetnek a határokon. Nem az Európai Unió kudarcáról, hanem bizonyos tagállamokéról van szó - hangsúlyozta a német szociáldemokrata politikus, aki szerint azoknak a tagországoknak, amelyek visszautasították a közös uniós megoldásra vonatkozó javaslatokat, többet kell tenniük a válság rendezése érdekében.