Az ENSZ napirendjén a migránsok halála

Parndorf, menekültek
Parndorf, 2015. augusztus 27. Rendőrök egy teherautó mellett az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/AP/Ronald Zak)
Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptember 30-ra, a Közgyűlés 70. ülésszakának nyitányára rendkívüli tanácskozást hirdetett meg a migránsok halálának megakadályozására.
Vágólapra másolva!

„Ez olyan emberi tragédia, amely eltökélt kollektív politikai választ követel meg. Ez a szolidaritás válsága, nem a számok válsága” - hangsúlyozta Ban közleményében, amelyet az Ausztriában, egy teherautóban, valamint a Földközi-tengeren életüket vesztő migránsok tragédiájának hatására adott ki.

A magyar rendszámú kamionban 71 menekült halt meg Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Megoldandó konfliktusok

Szerinte a nemzetközi közösségnek a kötelezettségek betartása mellett nagyobb eltökéltséget kell mutatnia azon konfliktusok megoldására, amelyek a menekülésen kívül kevés választást hagynak az embereknek.

Ha a nemzetközi közösség ebben kudarcot vall, akkor a menekülésre kényszerülők száma több lesz a jelenleginél is, amely naponta több mint 40 ezer.

Ha nem kezelik a konfliktusokat, nem fog csökkenni a menekültáradat Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Joguk van védelemre

Ban Ki Mun emlékeztetett, hogy a nemzetközi jog szerint a menekülteknek joguk van a védelemhez és a menedékhez, és az államok a menedékkérelmek elbírálásánál nem tehetnek megkülönböztetést vallási vagy más identitási alapon.

Arra sem kényszeríthetik az embereket, hogy visszatérjenek oda, ahonnan elmenekültek, ha jól megalapozott a félelmük, hogy ott üldöztetésnek vagy támadásnak vannak kitéve.

Ban szerint az ismétlődő tragédiák rávilágítanak az embercsempészek és emberkereskedők kegyetlenségére, és egyúttal érzékeltetik a védelmet vagy új életet kereső emberek kétségbeesettségét.