Európának nem meghatódnia, hanem cselekednie kell

Földközi-tenger, 2015. április 23.
Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én.  (MTI/EPA/Alessandro Di Meo

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150422
Földközi-tenger, 2015. április 23. Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo http://www.origo.hu/nagyvilag/20150422-az-eu-katonai-akciot-tervez-az-embercsempeszek-ellen.html
Vágólapra másolva!
Elérkezett az ideje, hogy Európa politikai és diplomáciai offenzívát indítson a migráció problémájának megoldására a menekültek befogadásával és az emberkereskedelem leállításával.
Vágólapra másolva!

Matteo Renzi a Corriere della Sera című napilapban vasárnap megjelent, a több mint másfél éves miniszterelnöksége munkájával és a további kormánytervekkel foglalkozó interjúban az európai migráció kérdését is érintette.

Szerinte mára egész Európa számára világossá vált, hogy a bevándorlás nem olasz probléma, hanem „világméretű és európai válságot képvisel, amelyre Brüsszelben, nem pedig Lampedusán kell megoldást találni”.

Matteo Renzi szerint eljött a cselekvés ideje Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kevés és rövidlátó intézkedés

Renzi emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezlet tartott a bevándorlásról, miután áprilisban több mint hétszáz ember veszett a tengerbe Líbia partjainál.

Ezt azonban „kevés és rövidlátó” intézkedés követte.

„A teherautóban megfulladt gyermekek drámai látványa, a hajók belsejébe zsúfolva megölt gyermekek arra sürgetik Európát, hogy stratégiát keressen. ( ...) Európának nem meghatódnia, hanem cselekednie kell” - jelentette ki.

Illegális bevándorlók a francia határ közelében fekvő észak-olaszországi Ventimiglia tengerpartján. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Nagyobb szerepet kell vállalni

Nemcsak a migráció okozta jelenlegi vészhelyzet „gyors elkötésére” van szükség, hanem arra, hogy Európa nagyobb szerepet vállaljon Afrikában és a közel-keleti térségben, befektessen a nemzetközi együttműködésbe, erősítse a bevándorlók hazatoloncolását, és „véglegesen” leállítsa az emberkereskedelmet.

„Ez a megfelelő pillanat a politikai és diplomáciai offenzívára” - mondta Matteo Renzi.

Illegális bevándorlókat vesz fel a hajójára az olasz pénzügyőrség Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Módosítani a dublini rendeletet

Véleménye szerint elérkezett az ideje az EU-tagállamaiban a menekültkérelmet szabályozó dublini rendelet módosításának, és a „közös európai migrációs politika és közös európai menekültstátusz” bevezetésére.

Matteo Renzi megjegyezte, hogy ennek megteremtése lesz a tétje az EU-ban a következő hónapokban zajló vitáknak.