Negyven éve nem történt ilyesmi Kínában

Vágólapra másolva!
Peking amnesztiát hirdetett a börtönbüntetésüket töltők négy csoportja számára a II. világháború végének 70. évfordulója, a közelgő kínai Győzelem Napja alkalmából.
Vágólapra másolva!

A Hszinhua hírügynökség szerint több ezer érintettről van szó, de pontos számukat még nem tudták megmondani. Valamennyien az év végéig nyerhetik vissza szabadságukat; a legidősebb közöttük 95 éves.

Négy kategória

A négy kategóriába olyanokat soroltak, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra, és 2015. január 1. előtt ítélték el őket.

Közöttük vannak, akik részt vettek a japán megszállók elleni háborúban, illetve a Kuomintang elleni polgárháborúban.

A nancsingi mészárlás áldozatainak emlékhelye. Az amnesztiát a II. világháború végének a tiszteletére hirdették meg Forrás: AFP/Johannes Eisele

Öreg és beteg

Közkegyelmet kapnak még, akik elmúltak 75 évesek, fizikai fogyatékosok, vagy nem képesek már önmaguk ellátására. Továbbá olyanok is, akik nem voltak még 18 évesek, amikor a bűncselekményt elkövették, és legfeljebb 3 évi szabadságvesztésre ítélték őket.

Rács mögött maradnak viszont, akiknek ügye korrupcióval, sikkasztással, emberöléssel, nők megerőszakolásával, terrorcselekménnyel, illetve kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménnyel hozható összefüggésbe.

A Kínai Népköztársaság kikiáltása, 1949 óta ez a nyolcadik amnesztia, legutóbb 40 éve volt hasonló, amikor a háborús bűnösöket részesítettek közkegyelemben.