Öt év, és befellegzett a Gázai övezetnek az ENSZ szerint

TOPSHOTS
A Palestinian school girl makes her way though the rubble of destroyed buildings as she heads home after school on March 11, 2015 in Beit Hanun in the northern of Gaza Strip. Qatar on March 11, 2015 launched a project to build 1,000 homes in the
TOPSHOTS A Palestinian school girl makes her way though the rubble of destroyed buildings as she heads home after school on March 11, 2015 in Beit Hanun in the northern of Gaza Strip. Qatar on March 11, 2015 launched a project to build 1,000 homes in the Gaza Strip to house Palestinians displaced by last summer's war between Hamas and Israel. AFP PHOTO / MOHAMMED ABED Egy palesztin iskolás lány vág át romos házakon a gázai övezetben
Vágólapra másolva!
A Gázai övezet öt éven belül lakhatatlanná válik, ha az enklávéra jellemző jelenlegi gazdasági tendenciák folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) Kairóban közzétett jelentése szerint a Gázai övezetben a munkanélküliség 2014 végére elérte a 44 százalékot, ez az eddigi legmagasabb arány. Jelenleg a gázaiak 72 százaléka szenved az élelmiszer-ellátás bizonytalanságától, és

868 ezer menekült – a lakosság közel fele – szorul teljes mértékben az ENSZ élelmiszersegélyeire.

Ez utóbbi szám a 2000-es adathoz képest megtízszereződött.

Nincs ivóvíz

A válság elmélyülése az övezet ellen nyolc éve fennálló gazdasági blokád, valamint az elmúlt hat évben végrehajtott három izraeli offenzíva következménye.

Ezek a hadműveletek teljes mértékben megsemmisítették a már azelőtt is gyenge lábakon álló gazdasági infrastruktúrát

– áll a jelentésben.
Az UNCTAD adatai szerint továbbá az 1,8 milliós lakosság vízellátásának legfőbb forrása, a talajvíz már 95 százalékban emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált.

A háborúk miatt

A 2008 és 2014 közötti fegyveres konfliktusok okozta közvetlen anyagi károk a tanulmány szerint elérik az övezet éves bruttó hazai termékének (GDP) háromszorosát, de a közvetett negatív hatások, így a gazdasági infrastruktúra megsemmisítése miatt kimaradó bevételek tovább növelik a veszteséget.

Csak a tavalyi konfliktus következményeképpen 500 ezer ember vesztette el a lakóhelyét.

Összesen 20 ezer lakás, 148 iskola, 15 kórház, 247 üzem, valamint 300 üzlet semmisült meg egészen vagy részlegesen,

és súlyos károk keletkeztek az övezet egyetlen erőműjében, amely már 2012-ben is csak a lakók áramszükségletének 40 százalékát volt képes fedezni.

A háborúk tették tönkre a Gázai övezetet Forrás: AFP/Mohammed Abed

Csak segélyből nem megy

Az UNCTAD arra figyelmeztet, hogy a Gázába áramló segélyek ugyan létfontosságúak, de nem elegendőek az övezet újraépítéséhez.